Přerušovaný půst je půst, který je přerušen na určitou dobu jídelním oknem. Člověk se po určitou dobu postí a v určité době může jíst. Tento styl stravování ale není jen další dietou, má své zdravotní benefity.
Neexistuje jen jeden přerušovaný půst. Které jsou ty nejoblíbenější?
Ilona Csáková je věčná dietářka. V poslední době ale hodně zhubla a dle slov na jejím Instagramu za tím stojí low carb strava a 16/8 přerušovaný půst. To znamená, že jídelní okno se otevírá na 8 hodin, což je skvělou variantou pro ty, kteří nemají potřebu ráno snídat, a je nejběžnější variantou přerušovaného půstu. Stejné jídelní okno si zvolily i některé hollywoodské celebrity, například Jennifer Aniston nebo Hugh Jackman.
Kromě klasiky 16/8 existují i další:
- 14/10 znamená, že se postíme pouze 14 hodin a jíme v 10hodinovém okně. Tento půst se doporučuje začátečníkům nebo ženám, případně těm, kteří jsou zvyklí vždy snídat.
- 18/6 je pak výzvou, protože jídelní okno je otevřeno jen po dobu 6 hodin, zatímco se tělo postí 18 hodin.
Tyto půsty jsou většinou na denní bázi, ale někomu vyhovuje je držet třeba jen pár dní v týdnu. Kromě toho někteří do svých jídelníčků zahrnují i půst 5/2 (5 dní jíst normálně, 2 dny výrazně omezit kalorie), 24hodinový půst jednou za 2 týdny nebo třeba prodloužený víkendový půst (24–36 hodin) apod.
Slouží k hubnutí, podporuje spalování tuků i léčbu cukrovky
Díky půstu má tělo čas regenerovat a odpočinout si. To vede k buněčnému omlazení, regulování hladiny inzulinu a dalším zdravotním benefitům.
„Přerušovaný půst zlepšuje inzulinovou senzitivitu a zvyšuje hladinu růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty, zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kognitivní funkce. Dále pomáhá při redukci váhy, léčbě cukrovky 2. typu, při vysokých hladinách triacylglycerolů, LDL cholesterolu a chronickém zánětu,“ zmiňuje na svém webu PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
Jak začít s přerušovaným půstem ve 3 krocích
Začít s přerušovaným půstem je vlastně velmi jednoduché. I tak to chce ale malou přípravu. Tady jsou 3 kroky, jak na to.
- Vyberte si typ půstu, který chcete držet, a zvolte si časové okno. Můžete začít pozvolna s půstem 14/10, kdy večeříte do 19:00 a snídáte od 9:00, nebo rovnou skočit na 16/8. V takovém případě můžete večeřet třeba jako Jan Punčochář, který má první jídlo ve 12:00 a poslední do 20:00.
- Abyste se vyvarovali přejídání, stanovte si jídelníček. Podle webu Uzdravtělo.cz je vhodné „vyhýbat se jednoduchým sacharidům, které se rychle metabolizují a představují nestabilní zdroj energie a impuls k prudkému zvýšení produkce inzulinu“. Do jídelníčku zahrňte potraviny bohaté na bílkoviny (drůbeží a hovězí maso, luštěniny, vejce, mléčné produkty) a zdravé tuky (ořechy, tučné ryby, avokádo, olivový olej). Neopomíjejte ani vitaminy, minerály a vlákninu (ovoce, zelenina).
- Během půstu pijte dostatek tekutin neobsahujících kalorie, aby nedošlo k dehydrataci. Povolené jsou voda, čaj a káva bez cukru a mléka.
Přerušovaný půst může být pro tělo šok, proto s ním začněte pozvolna. Tělo si musí na tento nový styl stravování zvyknout. Nic ale nelamte přes koleno.
Zdroje: hubnujidlem.cz, margit.cz, uzdravtelo.cz
KAM DÁL: Pozor na chladné počasí! Může vám hrozit infarkt, mrtvice nebo i deprese