kat
Písecký kat si všechno zapisoval: Mučeníčko, popravy i léčení nemocných. Byl bohatý, ale utrácet nemohl
Popravy, mučení, ale i obyčejné chvíle z rodinného života – to všechno je dochováno v zápiscích píseckého kata Antonína...
Číst více
15.06.2023 | zajímavost
Zrůda ve zrůdném režimu: Soudce kat Vaš ničeho nelitoval, zlikvidoval i svého hrdinu
Zrůdnost komunistického režimu má mnoho symbolů a Karel Vaš by mohl být jedním z nich. Bývalý vojenský prokurátor, vyšetřovatel a...
Číst více
12.06.2023 | zajímavost
Johann Reichhart popravoval pro Hitlera i pro Američany. Nikomu jsem neublížil, hájil se kat
Povolání kata je stejně staré jako samo hrdelní právo. Někdo tu práci prostě dělat musel. Johann Reichhart byl ale v tomto oboru...
Číst více
19.10.2020
Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Zeman chtěl Válkovou, teď je rád, že nekandiduje
Také si v České republice připadáte jako v Kocourkově, nebo spíš v laciné tragikomedii? Ano, velmi smutný příběh. Prezident Miloš...
Číst více
12.01.2020
Talentovaný kat Karel Huss: Popravčí sekeru vyměnil za správcovství uměleckých sbírek
Některá povolání jsou jako za trest. Zrovna to katovské patří mezi ně. Kdo se narodil v rodině popravčího, ten měl o své...
Číst více
01.01.2020
František Nenáhlo: Muž, který popravil K. H. Franka, byl nevyléčitelný alkoholik
Konec války znamenal také zúčtování s úhlavním nepřítelem a kolaboranty. Popraviště na pankrácké věznici patřilo muži, který měl...
Číst více
22.02.2019
Mistr popravčí Sanson jako první vyzkoušel gilotinu. Zabíjel i desítky lidí denně
Ostří sekery nového popravčího stroje dopadlo na odsouzencův krk a oddělilo hlavu od trupu. Kat Charles-Henri Sanson zvedl...
Číst více
19.02.2019