Existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak ušetřit při vaření, aniž byste se museli omezovat. Stačí si jen osvojit několik jednoduchých tipů a triků, které vám pomohou s tím, abyste za jídlo neplatili více, než musíte.
Jeden den bez masa
Jednou z těch nejdražších ingrediencí na našich nákupních seznamech bývá maso. Pokud se tedy snažíte ušetřit, můžete si vybrat jeden den v týdnu, kdy se konzumaci masa vyhnete. Bílkoviny, které maso obsahuje, jsou sice velmi důležité pro naše celkové zdraví, ale můžete je získat i z mnohem méně nákladných zdrojů, jakými jsou třeba luštěniny.
Vynechání masa jeden den v týdnu navíc prospěje i vašemu zdraví. Lidé, kteří konzumují menší množství masa, mají menší pravděpodobnost, že u nich vznikne onemocnění srdce, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.
Vyhněte se luštěninám v plechovce
Místo luštěnin v plechovce používejte v kuchyni ty suché. Fazole v plechovce mohou být sice o něco rychlejší na přípravu než ty ze sáčku, ale připlatíte si za ně. Navíc stačí jen suché luštěniny přes noc namočit do vody a jejich příprava na plotně se znatelně zkrátí, navíc se tak zbaví všech škodlivých látek
Plánujte!
Za každou cenu se vyhněte návštěvě supermarketu bez nákupního seznamu. Ideální je, pokud si vždy o víkendu naplánujete jídelníček na následující týden a poté si uděláte nákupní seznam ingrediencí, které k přípravě daných jídel potřebujete.
V opačném případě totiž s největší pravděpodobností nakoupíte celou řadu potravin, které vůbec nepotřebujete, a zároveň zapomenete na některé z těch, které jsou k přípravě pokrmů na následující týden nezbytné.
Domácí omáčky, směsi koření a dresingy
Vyhněte se nákupu drahých předpřipravených dresingů, omáček a kořenicích směsí. Můžete si je totiž doma připravit poměrně lehce, rychle a navíc i levně.
Lze je dokonce i připravit ve velkém a skladovat je v lednici, budete je tak mít vždy po ruce. Můžete tak ušetřit stovky korun měsíčně.
Zdroj: Book Culinary Vacations, Mayo Clinic
KAM DÁL: Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka.