Pane doktore, pozorujete v létě nárůst problémů s kameny?
Letní měsíce jsou poslední dobou spjaty s déletrvajícími vysokými teplotami. Řada obyvatel tráví zahraniční dovolenou v teplých oblastech. Lidé přitom často nemyslí na dostatečný pitný režim, který by byl úměrný ztrátám tekutin na podkladě pocení, vypařování a jistě i v určitých případech fyzické aktivitě.
Jak se v létě chovat, abychom se kamenům vyhnuli?
V prvé řadě je nutné upravit pitný režim. Pacienti s ledvinovými kameny by měli přijímat minimálně dva litry tekutin denně. V letních měsících až do tří litrů s ohledem na pocení, aktivitu a teplotu okolí. Z toho by měla být polovina čistá voda. Dostatečný a správně rozložený pitný režim je důležitá součást nespecifické metafylaxe. Moč je hypersaturovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky.
Proč je ale nutné příjem tekutin zvýšit, co se v našem těle děje?
V teplých měsících je nutné více pít proto, aby moč nebyla ještě více koncentrovaná. Zároveň zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient nedodržuje nízkobílkovinnou stravu.
Asi to ale není o tom "hodit" do sebe litr vody a pak celé odpoledne nic?
Je to tak. Důležitá je rovnoměrnost přijímání tekutin. Dalším důležitým faktorem je restrikce příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky doporučujeme přijímat mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí.
Jak ledvinové kameny poznáme? Kdy je na čase navštívit urologa?
Na přítomnost ledvinových kamenů nás upozorní v akutním stavu ledvinová kolika. To je stav spojený s kolikovitými bolestmi v bedrech, pocitem na zvracení nebo přímo se zvracením, opoceností, slabostí. Pokud je blokovaná moč infekční, je stav spojen i s teplotami. V „klidovém stavu“ nás na přítomnost kamenů může upozornit občasné pobolívání v bedrech, spojené s trvajícím výskytem bakterií v moči, občasná přítomnost krve v moči, jak mikroskopicky tak i makroskopicky.
KAM DÁL: Nakupování bez obalu je světový trend, kterému přicházejí na chuť i Češi,