V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.
Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů. Tak jdeme na to!
Avokádový dip
- Potřebujeme:
1 kelímek (140 g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 zralé avokádo
1 malý stroužek česneku
šťáva z ½ citronu
sůl
čerstvě mletý pepř
- Postup:
Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a vydlabeme do mixéru.
Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, citronovou šťávu a česnek a vše rozmixujeme do hladka.
Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
- Potřebujeme:
1 kelímek (140 g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
2 sušená rajčata naložená v oleji
½ lžičky kaparů
hrst rukoly
1 malá šalotka
sůl
čerstvě mletý pepř
- Postup:
Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky.
Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme.
Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Hrášková pomazánka s dýňovými semínky
- Potřebujeme:
1 kelímek (140 g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
100 g mraženého hrášku
1 limetka
1 lžíce dýňových semínek
sůl
čerstvě mletý pepř
- Postup:
Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
Vidličkou ho pouze lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
Ochutíme solí a pepřem.
Těstoviny "alla checca"
- Potřebujeme:
400 g krátkých těstovin
200 g mozzarelly
200 g sýru caciotta
300 g cherry rajčátek
extra panenský olivový olej
sůl
mletý černý pepř
bazalka
- Postup:
Uvaříme těstoviny al dente, přidáme trochu oleje, zamícháme a necháme vychladnout.
Nakrájíme mozzarellu a caciottu na malé kostičky, omyjeme rajčátka a rozkrojíme na čtvrtiny.
Vložíme vše i s těstovinami do skleněné mísy, dobře promícháme, přidáme pepř, trochu soli, nasekanou bazalku a trochu oleje. Podáváme vlažné či za studena.
Grilované rolky plněné cuketou, slaninou a sýrem
- Potřebujeme:
2 menší cukety
plátky anglické slaniny
stroužek česneku
sýr Cottage
nakládaná sušená rajčata
bazalka
sůl
pepř
olivový olej
- Postup:
Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 minut „vypotit“.
Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr. Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku. Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí. Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky. Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.
Těstoviny s citronem a bazalkou
- Potřebujeme:
400 g těstovin Tagliolini
2 citrony (bez chemického ošetření)
máslo
bazalka
hoblinky sýru Gran Moravia
- Postup:
Nastrouháme kůru z dobře umytých citronů (pouze žlutou část), dužinu citronů osmahneme na másle. V dostatečném množství osolené vody uvaříme těstoviny, scedíme a přidáme na pánev k máslu a citronu. Posypeme natrhanou bazalkou, citronovou kůrou a hoblinkami sýra.
Fenyklový salát
- Potřebujeme:
2 bulvy fenyklu
100 g hoblinek Gran Moravia
50 g oliv "taggiasche"
ocet balsamico
extra panenský olivový olej
sůl
- Postup:
Z fenyklu odkrojíme tvrdé části, bulvu pak nakrájíme na tenké plátky a ochutíme je olejem a solí.
K fenyklu přidáme hoblinky sýru a olivy, zakapeme balsamikem, promícháme a servírujeme.
Salát můžeme obměnit, například přidáním kousků pomeranče nebo čekanky, olivy taggiasche můžeme nahradit černými pečenými olivami.
Bylinková frittata s hráškem
- Potřebujeme:
1 lžíce másla
1 malá nadrobno pokrájená šalotka
8 větších vajec
1/3 hrnku Skyru natur
sůl, pepř na dochucení
½ hrnku hrášku
¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky
¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
60 g nahrubo nastrouhaného sýru feta
trochu bylinek na ozdobu
- Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C. V litinové pánvi nebo zapékací misce při mírné teplotě rozpustíme máslo a doměkka osmažíme šalotku, asi 2–3 minuty. V míse dobře rozšleháme vejce se Skyrem. Dochutíme solí a pepřem, přidáme pokrájené bylinky a sýr feta. Směs nalijeme do horké pánve nebo zapékací misky a mícháme. Jakmile se vajíčka začnou vařit – tuhnout, přesuneme vše do rozpálené trouby. Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale horní část jemně vláčná. Nakonec dozdobíme bylinkami a nastrouhanou fetou.
Marinovaná bůvolí mozzarella
- Potřebujeme:
1 kvalitní bůvolí mozzarella (příp. lze použít i z kravského mléka)
1 čistý omytý bio citron
1 červená chilli paprička
1 lžíce tučné lahodné zakysané smetany
mořská sůl, čerstvý pepř
olivový olej
čerstvá majoránka na ozdobu
- Postup:
Mozzarellu nakrájíme na plátky, zakápneme olivovým olejem a zalijeme zakysanou smetanou. Posypeme ji nakrájenou chilli papričkou, osolíme a opepříme. Dozdobíme citronovou kůrou a čerstvou majoránkou.
Sýr Giuncata s pancettou a balsamikem
- Potřebujeme:
250 g sýru giuncata fresca
150 g pancetty
2 lžíce octa balsamico
- Postup:
Sýr nakrájíme na větší kostky a necháme je okapat. Každý kousek sýru pak zabalíme do plátku pancetty a upevníme párátkem. Rozložíme na talíř a pokapeme octem balsamico, servírueme vychlazené přímo z ledničky.
Irský soda chléb
- Potřebujeme:
450 g hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 čajové lžička soli
300 ml Skyr Kapucín natur
- Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C. Do misky dáme mouku, sůl a jedlou sodu, vše promícháme vidličkou. Směs zalijeme Skyrem a všechno rychle pečlivě promícháme, dokud nevznikne těsto. V případě potřeby můžeme přisypat trochu mouky pro zpevnění. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a ručně jej valíme asi půl minuty. Pak ho ve tvaru nízkého bochánku dáme na předem vymazaný plech a nožem na jeho povrchu dvakrát zařízneme do tvaru X. Chléb pečeme asi 45 minut, pak jej necháme pár minut zchladnout, zabalíme do mírně vlhké utěrky a počkáme, dokud nevychladne úplně. Pak ho můžeme krájet na plátky a podávat.
Banánovo-avokádové smoothie
- Potřebujeme:
1 avokádo
2 banány
1 hrnek polotučného mléka (nebo alternativy – sójové, kokosové, mandlové)
140 g Skyru natur
Na ozdobení jahody a limeta
- Postup:
Všechny ingredience rozmixujeme do hladka. Nalijeme do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chceme jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou z poloviny limetky. Ingredience můžeme přidávat dle chuti. Vždycky tak získáme svůj originální lahodný koktejl.
Koktejl s citrónovou šťávou
- Potřebujeme:
1 citron
1 limeta
0,3 l mléka
100 g bílého jogurtu
1 vanilinový cukr
- Postup:
Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu. Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem. Podáváme ve skleničkách. Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citronovou zmrzlinu.
Malinový nepečený dort
- Korpus:
200 g celozrnných sušenek
100 g ovesných vloček
100 g čerstvého másla
- Krém:
5 kelímků (700 g) jogurtu malina 0 % tuku
150 g zakysané smetany
200 g malin
80 g třtinového cukru
50 g práškové želatiny
- Na ozdobu:
Ovoce a kokosové plátky
- Postup:
Celozrnné sušenky nasypeme společně s ovesnými vločkami do mixéru a rozmixujeme najemno. Do sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vzniklou drobivou směs nasypeme do dortové formy a velmi důkladně ji upěchujeme na dno. Maliny rozmixujeme a poté důkladně vyšleháme se zakysanou smetanou, malinovým Skyrem a cukrem až do hladkého krému. Želatinu připravíme podle návodu a postupně ji vmícháme do malinového krému. Směs nalijeme do formy na sušenkový korpus a necháme v lednici alespoň 4 hodiny tuhnout. Hotový dort ozdobíme čerstvými malinami a plátky sušeného kokosu.
Borůvkový koláč
- Korpus:
10 celozrnných máslových sušenek
60 g kokosového oleje
1 lžíce cukru krystal
- Krém
500 g Skyr Kapucín natur
250 ml smetana
50 g medu
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
- Poleva:
4 lžíce borůvkového džemu
100 g čerstvých borůvek
- Postup:
Rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem. Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečicím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a rukama vymačkáme směs rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku. Želatinu dáme s předstihem do studené vody. Dále do misky dáme Skyr, med, dřeň z vanilky a dobře vše promícháme. Želatinu přendáme do malého hrnce a na mírném ohni ji mícháme, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnosti!
Poté želatinu dáme z plotny a necháme ji mírně zchladnout. Vmícháme ji do malého množství Skyr krému a poté přidáme jeho zbytek. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky. Ušleháme smetanu do hladké pěny a smícháme ji s vyrobeným krémem. Vyndáme z mrazáku formu s korpusem a nalejeme do ní Skyr krém. Poté celý dortík umístíme do ledničky minimálně na čtyři hodiny. Po vychlazení dezertu servírujeme jeho kousky na talířek, potřeme je borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.