Vitamín B12 potřebuje naše kardiovaskulární soustava, tedy srdce, cévy a žíly. Kromě dalších funkcí pomáhá z krve odstraňovat homocystein, tedy bílkovinu, která je škodlivá pro tělo. Homocystein poškozuje cévy, vyvolává zánět a onemocnění cév a srdce. Kromě toho zvýšený obsah homocysteinu v těle může stát za rozvojem osteoporózy.
Pro pevné nervy a proti “Alzheimerovi”
Vitamín B12 má důležitý úkol také pro ochranu nervové soustavy, a tím přispívá k lepší duševní kondici. Stimuluje totiž regeneraci myelinových pochev, což jsou v postatě obaly nervových vláken, které je chrání před poškozením. Pokud jsou nervy odhaleny (mají porušenu právě onu myelinovou pochvu), může být arušen přenos nervových signálů do mozku a dochází tak k onemocněním nervové soustavy. Problém může dojít až k rozvoji Alzheimerovy choroby. Bylo totiž prokázáno, že lidé, trpící touto nemocí, mají nižší hladinu vitamínu B12 v těle než jejich zdraví vrstevníci.
Jak nedostatek vitamínu poznáme?
Je důležité poznat včas, že se v organismu děje něco neobvyklého. Pokles hladiny vitamínu B12 nám totiž tělo jasně signalizuje a je dobré brát na tato upozornění ohled. Zpozornět bychom měli ve chvíli, kdy pocítíme některé z těchto problémů (nebo dokonce více najednou):
příznakem nedostatku vitamínu B12 je bledá a v některých případech až nažloutlá pokožka (žloutenka), pocit časté nebo dokonce neustálé únavy a slabosti (B12 působí na tvorbu červených krvinek; při jeho nedostatku se tvoří méně krvinek a tělo tak nemůže být dostatečně zásobeno kyslíkem), poruchy pohyblivosti a zraku, pocity brnění, záněty v dutině ústní, dušnost a závratě, horečka nebo i změny nálad. Neznamená to, že vás nemůže naštvat šéf, ale přechody nálady z radosti do deprese bez zjevné příčiny normální rozhodně nejsou.
Hledejte vitamín v potravinách
Zdá se vám, že některé příznaky pociťujete i na sobě? Pak je patrně nejvyšší čas pokusit se s tím něco udělat, abyste se zanedlouho nemuseli posadit do čekárny u lékaře. Jako “první pomoc” můžete zkusit hovězí maso, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky, sardinky, lososa, tuňáka nebo jehněčí maso. Již při pravidelné konzumaci jedné běžné porce masa denně bychom podle lékařů měli pro tělo získat dostatek zmiňovaného vitamínu.
Vegani mají problém, ale řešitelný
V této souvislosti je třeba vzpmenout i na lidi, kteří konzumaci masa odmítají. Těm potom nezbyde nic jiného než se spolehnout na zelí, kvasnice, chia semínka nebo na pivo, případně B-komplex v tabletách.