Tento nebezpečný zdravotní stav se projevuje silnou bolestí s náhlým nástupem, jak informuje John Hopkins Medicine. Žlučníkový záchvat se vyskytuje u lidí, kteří byli diagnostikováni se žlučníkovými kameny.
Žlučníkové kameny
Vznik žlučníkových kamenů je velmi běžný zejména na západě, kde je ve stravě obsaženo mnohem více průmyslově zpracovaných potravin a tučných jídel.
Žlučníkové kameny vznikají ve většině případů u lidí, kteří mají příliš vysokou hladinu cholesterolu ve žluči. Žlučníkové kameny se totiž formují převážně z přebytečného cholesterolu. Mohou být velké pouze jako jedno zrnko písku nebo také mohou dosáhnout velikosti srovnatelné s velikostí golfového míčku.
Zvýšené riziko vzniku žlučníkových kamenů je u obézních lidí, u lidí starších 40 let a u žen, zejména u těch, které měly děti.
Žlučníkový záchvat
Žlučník je zásobníkem žluči, neboli tekutiny, kterou vytvářejí naše játra a která nám pomáhá odbourávat tuk při trávení. Játra produkují žluč neustále, tato tekutina se poté ukládá ve žlučníkovém váčku do té doby, dokud nezačneme jíst.
Problém nastává v případě, kdy nám žlučové kameny uvíznou v trubici při cestě do žaludku. Tato blokace totiž znemožňuje odtok žluči ze žlučníku, což může způsobovat náhlou a ostrou bolest, ale postupem času také vážné zdravotní problémy a v některých případech i smrt.
Bolest, kterou se žlučníkový záchvat projevuje, je silná bodavá bolest v oblasti pod hrudním košem, v pravé horní části břicha nebo uprostřed břicha. Lidé si žlučníkový záchvat často pletou s infarktem.
Mezi další příznaky žlučníkového záchvatu patří:
- bolest břicha po jídle
- bolest, která může trvat až několik hodin
- horečka
- zimnice
- nevolnost
- zvracení
- světle zbarvená stolice
- tmavě zbarvená moč
- žluté zbarvení pleti a očního bělma
Pokud na sobě zpozorujete některé z těchto symptomů, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.
Prevence žlučníkového záchvatu
Žlučníkový záchvat je způsoben vznikem žlučníkových kamenů a ty vznikají zejména kvůli vysokému množství cholesterolu obsaženého ve žluči.
Pokud se tedy chcete žlučníkovému záchvatu vyhnout, měli byste se zaměřit zejména na jídelníček s vysokým obsahem ovoce, zeleniny a celozrnných produktů, omezte váš příjem soli a živočišných tuků. Ideální je také vyhýbat se zlozvykům, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu, a pravidelně se hýbat.
Zdroj: John Hopkins Medicine, Healthline, National Health Service
KAM DÁL: Chladné počasí zvyšuje riziko vzniku mrtvice a infarktu. S prevencí může pomoci i termoprádlo.