Cholesterol našemu tělu pomáhá mimo jiné se stavbou buněčných membrán, je velmi důležitý pro proces zpracování tuků a také pro tvorbu hormonů.
Tato látka je pro nás nepostradatelná, je ale potřeba rozlišovat mezi jeho "špatnými" a "dobrými" variantami a jeho hladinu v krvi pečlivě hlídat, jinak totiž může mít fatální následky.
Je nezbytné, abychom hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovali. Vysoká hladina cholesterolu, která může být potenciálně zdraví nebezpečná, totiž nevykazuje žádné příznaky, naštěstí lze ale lehce zvrátit změnou jídelníčku a životního stylu.
Quinoa
Některá jídla vám se snížením cholesterolové hladiny mohou pomoci více než jiná. Mezi tyto potraviny patří i stále více populární příloha, quinoa.
Studie poukazují na to, že pokud budete po dobu šesti týdnů konzumovat 50 g quinoi denně, významně se vám sníží hladina choesterolu, triglicerigů a LDL cholesterolu.
Quinoa je skvělou přílohou k masu, zelenině, můžete ji použít i do rizota místo rýže nebo se s její pomocí pokusit o orientální kari. Stačí ji jen několik minut povařit v osolené vodě a je připravená ke konzumaci.
Řecký salát s quinoou
Jedním z nejlehčích receptů je řecký salát s quinoou. Stačí jen nakrájet rajčata, okurky, papriky, sýr feta nebo balkánský sýr a přidat olivový olej, olivy, oregano a uvařenou quinou. Poté vše už jen promícháte a osolíte podle chuti a můžete servírovat.
Další změny stravování
Při změnách jídelníčku za účelem prevence vysoké hladiny cholesterolu v krvi bychom se měli soustředit zejména na snižování množství tučných jíldel ve stravě, zejména těch, které obsahují nasycené tuky. Jsou jimi mimo jiné maso, slanina a plnotučné mléčné výrobky.
Potraviny, které obsahují nenasycené tuky, hladinu cholesterolu nezvyšují, proto si je můžeme v jídelníčku ponechat.
Mezi potraviny, které obsahují "zdravé" (nenasycené) tuky, patří mimo jiné tučné ryby, oříšky nebo avokádo.
Ideální je tedy, pokud se budete snažit nahradit potraviny ve vaší stravě, které obsahují nasycené tuky, těmi, které obsahují ty nenasycené.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Jak to je se syrovým masem, jak zajistit, že nám po jeho konzumaci nic nebude? Vědci hovoří jasně