Za migrénu může i naše strava. Lékař radí, čeho se vyvarovat, a jaké jídlo naopak pomáhá

Migréna je neurologické onemocnění projevující se intenzivní, pulzující bolestí hlavy, která bývá zpravidla doprovázena nevolností
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Migrénami trpí u nás více než desetina populace a třikrát více žen než mužů. Záchvaty ale často kromě stresu vyvolávají i další faktory. Jaké jídlo je vzhledem k bolestem hlavy nevhodné konzumovat?

Migréna patří mezi vůbec nejznámější a nejrozšířenější typy bolestí hlavy. U nás se to týká více než desetiny populace, ženy jsou na tom hůř. Nemoc je postihuje až třikrát více než muže. Na rozdíl od ostatních bolestí hlavy jde u migrény o několikahodinový záchvat, který probíhá v několika přesně určených fázích,“ vysvětluje MUDr. Martin Novotný.

Podle lékaře existuje mnoho příznaků, které se opakují. „Bolest hlavy je v případě migrény pulzující, ostrá a silná, převážně pak jednostranná. Často je navíc doprovázena také nevolností až zvracením. Nemocným vadí světlo, zvuky a vůně, nesnesou navíc jakoukoliv námahu, nemohou pokračovat ani v práci, jelikož se nemohou soustředit. Někdy se navíc stane, že mají problémy s mluvením, někdy dokonce omdlí.“

Lékař vysvětluje, že po odeznění bolesti se nemocný cítí hodně unavený, nemá chuť k jídlu a nemůže se soustředit. „Většinou si chce lehnout, a pokud usne, pak dojde k velké úlevě od záchvatu. Od ostatních bolestí hlavy se migréna liší také trváním doby bolesti, která je v tomto případě od 4 až do 72 hodin. Pokud je delší, může dojít k vývoji mozkové mrtvice.“

Spouštěčem může být životní styl

Odborník tvrdí, že migrénu mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů nebo psychických faktorů. „V posledních letech se hodně zkoumal také vliv životního prostředí, jednotlivých konzumovaných potravin a také nedostatku vody v organismu, který je také označován jako dehydratace. Výběr potravin je konkrétní člověk, který trpí migrénou, ale schopen ovlivnit, a významně tak přispět ke zlepšení svého zdravotního stavu. Tím, že zcela odstraníme ze stravy některé potraviny, lze množství záchvatů výrazně snížit.“

Většinou jde podle Novotného o potraviny obsahující nějaké složky, které zvyšují tvorbu serotoninu, případně jiné aminokyseliny. Variantou je podle něj také to, že se podílejí na vstupu serotoninu do cév a do samotného mozku.

„Mezi nejčastější pomyslné spouštěče bolesti hlavy jednoznačně patří alkohol. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny jeho druhy – a je jedno, jestli se jedná o pivo, víno, případně tvrdý alkohol. Samotnou bolest vyvolává totiž etylalkohol, který hraje svou roli v rámci dehydratace, jež jde samozřejmě s konzumací alkoholu ruku v ruce,“ má jasno lékař a dodává: „Dalšími potravinami, které by lidé trpící migrénou měli vynechávat, jsou zralé sýry, které v sobě mají tyramin, čokoláda a také hrášek, kde se nachází fenylethylamin. V citrusech jsou zase fenolické aminy a v asijských jídlech a uzeninách bývá často glutaman sodný.“

Důležitá je i pravidelnost

Migrenikům podle lékaře prospívají jídla, které jsou nekořeněná a připravená z jednoduchých potravin. „Ideální je v tomto případě dušené nebo pečené přírodní kuřecí maso. Příloha by měla být z čisté žitné mouky, eventuálně jsou vhodné vařené brambory nebo kvalitní rýže. K pití se doporučuje primárně čistá voda nebo bylinné čaje. Zelenina by se měla konzumovat vařená či dušená. Dochucovat je pak ideální hlavně pažitkou nebo petrželkou, solit je potřeba pouze mírně. Z ovoce by pak měl být favoritem banán.“

Hodně důležitá je i samotná pravidelnost v rámci jídelníčku. „V dnešní uspěchané době se totiž nesnídá nebo neobědvá. Lidé se tak často k jídlu dostávají třeba jen dvakrát denně a jedí obrovské porce, což je velký problém. V krvi totiž klesá hladina cukru a tento jev může mít také zásadní vliv na migrénu.“

Zdroje: redakce, MUDr. Martin Novotný, ikem.cz

KAM DÁL: Lidé s migrénou trpí zbytečně. Pomoc existuje, říká neurolog a vysvětluje, čím si člověk nejvíce škodí.