Vánoční pohoda, rodinná setkání a vůně domova. Představte si, že k tomu všemu ještě přidáte skleničku lahodného nápoje. Vaječný likér má u nás dlouhou tradici a každý rok potěší tisíce domácností. Jeho příprava je snadná a rychlá. I to je zřejmě důvodem, proč se v Česku těší takové oblibě.
Kam až sahá historie vaječného likéru
Vaječný likér rozhodně není nápojem s krátkou historií. Zmínky o něm jsou známy již ze 13. století. Jeho podoba se však velmi lišila od té dnešní. Jednalo se o velmi drahé pití, vzhledem k nejrůznějšímu koření, které se do něj přidávalo. Jeho vznik je spjat s nápojem zvaným „posset“ - nápoj připravovaný z vína nebo piva, smetany, vajec a cukru. Na zahuštění se používal chléb či oves.
Až američtí osadníci začali v 17. století přidávat do známého likéru karibský rum. Oblíbenost vaječného likéru rychle stoupala a dnes má snad každý národ svůj typický recept. I přesto, že se dříve jednalo o velmi drahý nápoj, který si mohla dovolit hlavně šlechta, Ludvík IX. ho dle legendy odmítl. Nechtěl totiž porušit půst, který držel z náboženských důvodů. Přístup Ludvíka IX. k vaječnému likéru je dodnes záhadou. Zatímco jedna legenda praví, že likér odmítl i na smrtelné posteli, druhá tvrdí opak. Podle ní právě Ludvík IX. vytvořil nápoj, v překladu známý jako „kuřecí mléko“. Z jeho experimentů vznikl likér složený z vajec, smetany a alkoholu. Naopak George Washington měl v tomto nápoji velkou oblibu, a proto ho rád nabízel i svým hostům. Jeho vlastní recept obsahoval až tři druhy alkoholu, a to whisky, jamajský rum a cherry.
Nejmladší vítězka Masterchefa na světě se podělila o svůj recept
Kristína Němčková se stala vítězkou Masterchefa v roce 2019. Tehdy jí bylo pouhých 17 let. Právem tak „drží titul“ nejmladší vítězky Masterchefa na světě. Po vydání vlastní kuchařky absolvovala kulinářskou školu Le Cordon Bleu v Londýně. Praxi získala v prestižní michelinské restauraci Story, nacházející se opět v Londýně. Nyní po pracovní stáži v Singapuru získává další zkušenosti a objevuje asijskou kuchyni cestováním po Thajsku.
Na tradiční likér budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 25 g cukru
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovku kondenzovaného sladkého mléka
- 1 vanilkový lusk
- 300 ml kvalitního rumu
- láhev na 800 ml likéru
Postup:
- V hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny (dokud se barva nezmění na světlejší).
- Přidejte mléko, smetanu ke šlehání, kondenzované mléko, semínka z vanilkového lusku.
- Směs přiveďte k varu a řádně míchejte metličkou, aby zhoustla.
- Hustota likéru musí být řidší než pudink.
- Odstavte hrnec a nechte tekutinu vychladnout.
- Vmíchejte pravý, kvalitní rum a přelijte likér do připravené láhve.
Kvůli obsaženému alkoholu vám likér vydrží v lednici až měsíc
Zdroje: madebykristina.cz, toprecepty.cz, zoom.iprima.cz, @made_by_kristina
KAM DÁL: Péče o kaktusy a sukulenty v zimě je důležitá. V příštím roce pak krásně vykvetou.