Možností, jak vyrobit jedlý dárek, co skutečně zaujme, je neomezeně. Ať už chcete zvolit osvědčenou klasiku, nebo zkusit trochu experimentovat, tyto recepty jsou přesně to, co hledáte.
Slaný karamel – pomocník v kuchyni i ideální sirup do kávy
Slaný karamel se zejména v posledních letech těší velkému úspěchu. Vylepšuje chuť smetanových zmrzlin, ořechových másel i mnoha dezertů. Jeho zakladatel, vyhlášený francouzský cukrář Henri Le Roux, však přišel s tímto fenoménem už v roce 1977, o žádnu novinku se tak nejedná.
K přípravě slaného karamelu budete potřebovat:
- 300 g cukru
- 220 ml smetany ke šlehání
- 80 g másla
- půl lžičky soli
- Můžete přidat i ¼ kondenzovaného mléka
Postup:
- Cukr za stálého míchání nechte rozpustit na plotýnce v nepřilnavém hrnci. Dejte pozor, aby se nespálil. Po jeho rozpuštění odstavte hrnec z plotýnky.
- Do hrnce přidejte lehce ohřátou smetanu.
- Karamel ztvrdne. Následně vraťte hrnec se smetanou na plotýnku a na malém stupni míchejte karamel, dokud se opět ve smetaně nerozpustí.
- Poté již přidejte máslo, sůl, případně kondenzované mléko.
- Ještě horký karamel přelejte do skleniček. Řádně uzavřete a otočte dnem dolů.
- Po jeho vychladnutí přemístěte skleničky do lednice.
Skleničky na karamel klidně popište nějakým vtipným názvem! Používejte vždy čisté sklenice a uchovávejte je v lednici. Karamel může klidně obdarovanému vydržet až do příštích Vánoc.
Domácí vánoční likér na více způsobů
K Vánocům neodmyslitelně patří vaječný likér. Ne každý je však jeho příznivcem, a proto můžete vyzkoušet i jiné, neméně chutné varianty.
Lákavá chuť perníku a čokolády
Tento jednoduchý recept pro milovníky čokolády a vůně perníkového koření zvládne opravdu každý
K přípravě perníkového likéru s čokoládou budete potřebovat:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 plechovky kondenzovaného mléka
- 500 ml bílého rumu
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžičky perníkového koření
Postup:
- V hrnci smíchejte smetanu ke šlehání, kakao a perníkové koření. Nechte projít varem.
- Jakmile směs začne bublat, odstavte hrnec z plotny a nechte vychladnout.
- Do vychladlé směsi přidejte bílý rum, řádně promíchejte a nakonec dolijte kondenzované mléko.
- Pokud se vám v likéru vytvořily hrudky z perníkového koření, můžete přecedit přes plátýnko či utěrku.
- Výsledný likér přelijte do libovolné nádoby, uzavřete a nechte odpočívat v lednici.
Vzhledem k obsaženému alkoholu likér v lednici vydrží minimálně měsíc.
Skořice v hlavní roli
Společně s perníkovým kořením k Vánocům neodmyslitelně patří jedno z nejstarších koření - skořice. První zmínky pochází již z roku 4000 před naším letopočtem a jsou známy zejména z Číny. Skořice patřila mezi velmi ceněné a drahé zboží. Proto byla také používána třeba jako dar pro panovníka.
Pro svoje léčivé účinky se využívá při zažívacích potížích, bolestivé menstruaci i jako lék proti kašli a chrapotu ve formě skořicového likéru. Lidem, kteří trpí na časté migrény, se pak doporučuje skořicový olej, jak uvádí MUDr. Zbyněk Mlčoch.
Na přípravu skořicového likéru budeme potřebovat:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka
- 500 ml rumu
- 2 lžičky skořice
Postup:
- Stejně jako u minulého likéru začněte v hrnci smícháním smetany ke šlehání a koření, v tomto případě skořice.
- Jakmile začne směs bublat, odstavte hrnec z plotny a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí opět přidejte rum a tentokrát karamelové, kondenzované mléko.
- V případě, že se mléko zcela nerozpustí, můžete použít cedník či směs do hladka rozmixovat tyčovým mixérem.
Domácí granola do pár minut
Hlavní surovinou domácí granoly jsou ořechy. A to hned několik druhů. Na výběr je jich skutečně spousta. Vybírat můžete i dle jejich účinků na lidské zdraví. Často používané mandle v sobě obsahují vlákninu, která pomáhá při zácpě a jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Vitamín E pak napomáhá při správném fungování imunitního systému. Další volbou mohou být vlašské ořechy, hojně využívané zejména o Vánocích.
Prospívají tělu zejména kvůli vitamínu B, který napomáhá správné činnosti mozku a nervového systému. Lískové ořechy, které si asi každý spojí s legendární pohádkou Tři oříšky pro Popelku, jsou nejen zdrojem kvalitních tuků a bílkovin, ale obsahují v sobě i vitamín B1, který stojí za správným fungováním svalů, srdce a nervového systému, což potvrzuje i PharmDr. Tomáš Arndt.
Na přípravu domácí granoly budete potřebovat:
- ovesné vločky (můžete nahradit i špaldovými)
- několik druhů ořechů – použít můžete lískové, mandle, kešu, pistácie, makadamové atd.
- strouhaný kokos či kokosové plátky
- libovolná semínka – slunečnicová, lněná, chia, dýňová
- kakao, skořici, perníkové koření (dle toho, jaké příchuti granoly chcete dosáhnout)
- med
- javorový sirup
- můžete přidat i kokosový olej
Postup:
- Nejprve předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- V misce smíchejte suché ingredience. Množství všech surovin volíme podle požadovaného množství výsledné granoly a zejména vlastní chuti. Je tedy čistě na vás, zda zvolíte větší množství ořechů, ovesných vloček či kokosu.
- Následně přidejte med, javorový sirup a případně kokosový olej. Všechny mokré suroviny přidávejte postupně, abyste dosáhli požadované konzistence a chuti.
- Řádně smíchanou směs přemístěte na plech a dejte péct do trouby.
- Pečte zhruba 30 minut (po 15 minutách směs opatrně promíchejte, aby se granola opekla ze všech stran) a pravidelně kontrolujte, aby se nezačala připalovat.
- Po upečení nechte zcela vychladnout, přemístěte do připravených sklenic a řádně uzavřete.
Sklenice můžete originálně popsat názvem vaší granoly.
Zdroje: venkazdyden.cz, smoothcooking.cz, mycookingdiary.cz, celostnimedicina.cz
KAM DÁL: Hubnutí v zimních měsících: Pomůže vám přidání několika potravin do vašeho jídelníčku.