Kadeřávek je králem listové zeleniny, je totiž nabitý živinami a patří mezi jedno z nejzdravějších jídel na světě. Obsahuje mimo jiné vitamíny A, K, C, B6, B1, B2, B3, mangan, vápník, měď, draslík, hořčík, železo a fosfor, jak na svém webu uvádí Healthline.
Bohatý zdroj antioxidantů
Kadeřávek obsahuje velké množství antioxidantů, mezi které patří vitamín C, flavonoidy a polyfenoly.
Všechny tyto látky mají silné antioxidační schopnosti a chrání buňky v našem těle proti oxidačnímu poškození volnými radikály. Tento druh poškození buněk totiž může vést ke vzniku hned několika vážných zdravotních stavů a dokonce může i urychlit stárnutí, jak dokazují studie.
Látky s antioxidačními účinky obsažené v tomto druhu zeleniny mají mimo jiné také protizánětlivé, protirakovinné a antivirové účinky, jak dokazují výzkumy.
Snížení vysoké hladiny cholesterolu v krvi
Pravidelná konzumace kadeřávku vám může pomoci mimo jiné také snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a zároveň tak snížit i riziko vzniku srdečních onemocnění, jak dokazují studie. Kadeřávek totiž obsahuje vysoké množství sekvestrantů žlučových kyselin, které nám pomáhají snížit celkové množství cholesterolu v krvi.
Zdroj vitamínu K
Kadeřávek je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K na světě. Vitamín K je pro správné fungování našeho organismu naprosto nezbytný, je zásadní mimo jiné i pro srážení krve.
Vitamín K se rozděluje na dva druhy, na vitamín K1 a K2.
Kadeřávek obsahuje vitamín K1, který nám pomáhá s prevencí vzniku srdečních onemocnění a osteoporózy, jak dokazují výzkumy. Vitamín K2 podporuje budování kostí v těle a předchází kalcifikaci krevních cév, jak na svém webu uvádí News Medial.
Křupavá svačinka
Z tohoto druhu zeleniny si navíc během několika minut můžete připravit lahodnou křupavou svačinku k televizi.
Stačí jen nakrájet či natrhat listy kadeřávku na menší kousky, osolit je a opéct je dokřupava na malém množství olivového oleje.
Zdroj: Healthline, News Medical
KAM DÁL: Potraviny, které vás zahřejí: V chladném počasí vsaďte na banán, kmín a další.