Cholesterol je voskovitá látka, kterou naše tělo používá k výrobě nových buněk. Tato látka tedy nemá na naše zdraví negativní vliv sama o sobě, problém ale nastává ve chvíli, kdy se ho v našem krevním oběhu vyskytuje více, než je ideální. Vysoká hladina cholesterolu v krvi se sice zpočátku neprojevuje žádnými symptomy, ale je velmi nebezpečná.
Tato tukovitá látka se totiž v případě, že je jí v našem krevním oběhu nadměrné množství, může usazovat na stěny cév a ztěžovat tak průtok krve. Dokonce se z cholesterolu usazeného na vnitřní straně cév může zformovat krevní sraženina, která poté může způsobit infarkt či mrtvici.
Naštěstí lze vysoké hladině cholesterolu v krvi poměrně snadno předcházet, většinou je totiž způsobena nezdravým životním stylem.
Mezi rizikové faktory vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi patří:
- nezdravý jídelníček
- obezita
- kouření
- nadměrná konzumace alkoholu
- věk
- nedostatek fyzické aktivity
- stres
Prevence vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi
K tomu, abyste tomuto nebezpečnému stavu předešli, je tedy nutné vyvarovat se všech rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost jeho vzniku a které můžeme ovlivnit.
Ideální je si udržovat zdravou tělesnou hmotnost, skoncovat se zlozvyky, mezi které patří kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Důležité je také pravidelné cvičení. Nemusíte nutně běhat nebo trávit hodiny v posilovně. Stačí si vybrat jakoukoliv fyzickou aktivitu, která vám vyhovuje, může jít i jen o svižnou procházku, klíčem není intenzita, ale pravidelnost. Doporučuje se hýbat se alespoň 30 minut denně.
S prevencí vysoké hladiny cholesterolu v krvi pomáhá také vyhýbání se stresu a v neposlední řade i vyvážený jídelníček. Vyhněte se zejména všem potravinám, které obsahují nasycené tuky, najdete je zejména v živočišných produktech.
Ovesné vločky
Některé potraviny vám ale mohou pomoci více než jiné.
Existuje jedna levná a běžně dostupná ingredience, kterou můžete přidat jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů a která byla spojena s nižší hladinou cholesterolu v krvi. Jde o ovesné vločky. Vláknina, kterou obsahují, se v našem těle přetvoří na hustý gel, který poté pomáhá našemu tělu omezit množství cholesterolu, který se ze střeva vstřebá do krevního oběhu.
Pravidelná konzumace ovesných vloček může snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 30 % do několika týdnů, jak dokazují studie.
Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine
KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Pomůže vám jedno ovoce denně.