„Semínka obsahují spoustu zdravých tuků, balastní látky, fytochemikálie a jsou také velmi dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, díky čemuž mohou v nadneseném slova smyslu udělat podobnou službu jako maso, tudíž nás nasytit. Tato šestice se dá bezesporu označit za ta naprosto nejlepší a obsahově nejatraktivnější semínka, která jsou k dostání,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz doktor Pavel Kuba.
Lněná semínka
Tato semínka podle něj obsahují velké množstvé vlákniny a také polynenasycených omega-3 mastných kyselin, a to především kyselinu alfa-linolenovou. „Hodně zajímavý je také jejich "lněný sliz", který ve střevě napučí a zvýší tak objem stolice, čímž výrazným způsobem stimuluje trávení.“
Pozor ale na jednu zásadní věc. „Většinu zdravých složek je totiž třeba hledat ve vnějších slupkách. Lněná semínka obsahují také omega-6 mastné kyseliny, mangan, hořčík, vitamín B1, fytochemikálie, ale především lingany, které mají výrazný antioxidační účinek.“
Všechny vyjmenované složky mají i jedno další zajímavé pozitivum. Podle Kuby mohou totiž snížit hladinu cholesterolu v krvi, a tím pádem také riziko srdečních onemocnění.
Chia semínka
Ta jsou svým složením hodně podobná lněným semínkům a můžeme je tak s lehkou dávkou nadsázky označit za jejich "příbuzné". „I ony totiž obsahují mnoho balastních látek, polynenasycené omega-3 mastné kyseliny a fytochemikálie. I když se od lněných semínek příliš neliší, má smysl je upřednostnit před exotickými superpotravinami.“
Konzumace chia má stejně, jako tomu je u lněných semínek, pomáhat snížit krevní tlak a také redukovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Sezamová semínka
Velmi často se využívají v asijské kuchyni a nebo ve formě sezamové pasty (tahini) v kuchyni orientální. „Jsou velmi zdravá, jelikož mají jako ostatní semínka velmi mnoho cenných složek. Jmenovat se musí bezesporu bílkoviny, omega-6 mastné kyseliny, ale také minerály, jako je měď, mangan nebo hořčík. Jejich obsah je ale, podobně jako u lněných semínek, tvořen i lignany,“ vypočítává lékař.
Pokud jde o ženy, konzumace sezamového semena zlepší stav hormonů. „Může také snížit stav cholesterolu. Konzumace sezamu též tlumí záněty a může také redukovat oxidační stres.“
Semínka z dýně
Ta všichni známe primárně jako ozdobu salátu, polévek nebo i ovesné kaše. „Obsahují fosfor, hořčík, mangan a také polynenasycené omega-6 mastné kyseliny a fytosteroly, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce, též mají protizánětlivý účinek.“
Na rozdíl od ostatních již vyjmenovaných semínek mají ale také blahodárný vliv na naši močovou soustavu, jelikož snižují riziko močových kamenů, a tím redukují obsah vápníku v moči.
Konopná semínka
V seznamu nejzdravějších semínek bezesporu nemohou chybět. „Obsahuji všechny esenciální aminokyseliny, a tudíž jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, a to nejen pro vegetariány a vegany. Proteiny v konopných semínkách obecně absorbuje tělo lépe než většinu jiných rostlinných zdrojů,“ má jasno Kuba.
Obsahují ale také hořčík, vitamín B nebo zinek. „K tomu všemu mají mimořádně příznivý poměr omega-6 mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin, a to přibližně 3:1. To samozřejmě hraje velmi podstatnou roli při srážení krve a zánětlivých procesech v těle.“
Slunečnicová semínka
Další klasika, která se u nás používá poměrně hojně. „Obsahují proteiny, mononenasycené mastné kyseliny, ale též zásobičku hořčíku, manganu a vitamínu E. Mluví se také o tom, že konzumace slunečnicových semínek může redukovat riziko zánětů u starších lidí a snížit tak riziko srdečních onemocnění, jsou navíc schopné pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi,“ dodal odborník.
KAM DÁL: Vitamín D je sice potížista, ale proti koronaviru pomáhá, říká imunolog Víšek. Vysvětluje, jak ho v zimě doplňovat.