Jak se tak říká, sejde z očí, sejde z mysli. V tomto případě je to naprostá pravda.
Dokonce i pokud se naše kuchyně zdá stejně čistá jako ta z magazínu o bydlení, zdaleka tomu tak být nemusí. Existuje totiž spousta míst, která sice nevidíme, ale která jsou živnou půdou pro bakterie, protože nám při úklidu často uniknou.
Toto jsou některá z nich.
Toustovač
Dejte si ruku na srdce. Kdy jste naposledy vyčistili svůj toustovač? Zkrátka to není jedna z prvních věcí, která by vás napadla při úklidu kuchyně. Dokonce i toustovač ale potřebuje vyčistit, nejlépe po každém použití.
Mohou se v něm totiž hromadit chlebové drobky, které se poté na dně přístroje stávají magnetem na bakterie.
Kuchyňská rukavice
Používáme ji minimálně několikrát do týdne, ale rozhodně si tak často nevzpomeneme na to, že je také potřeba ji vyprat, stejně jako ubrus a utěrky. Řeč je o kuchyňské rukavici.
Vnitřek kuchyňské rukavice se může stát živnou půdou pro bakterie poměrně snadno. Stačí, abyste při vaření měli špinavé ruce od připravovaného pokrmu a nevědomky tak rukavici použili. Je tedy nutné prát tuto pomůcku minimálně stejně tak často jako kuchyňské utěrky.
Zástěra
Stejný případ jako kuchyňská rukavice je zástěra na vaření. Tu také nejspíše nepereme tak často, jak by bylo potřeba.
Přitom stačí si do ní při vaření lehce utřít ruce nebo se jí dotknout a můžete bakterie, které se na ní utvořily, přenést na jídlo, které zrovna připravujete.
Mikrovlnka
Dalším spotřebičem, na který často zapomínáme, je mikrovlnná trouba.
Jídlo, které v ní připravujeme, může během ohřívání prskat a zanechat tak uvnitř pořádný nepořádek. Ideální je používat při ohřívání ochranný poklop, ale zároveň také pravidelně čistit stěny mikrovlnky. Nezapomínejte na její strop.
Polička s kořením
Ujistěte se, že jsou vaše poličky s kořením čisté, a nezapomínejte je pravidelně otírat. Veškeré nečistoty, které se na těchto místech mohou lehce nahromadit, totiž pak můžete lehce přenést na jídlo.
Zdroj: Daily Star
KAM DÁL: Chcete se zbavit šedin? Pomůže vám s tím tato běžná potravina.