V obou případech spolehlivě pomáhají v boji s těmito nemocemi osvědčené přírodní prostředky plné vitamínů a dalších cenných látek. Tradiční zázvor, skořice, česnek, citron a med ale můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli. Fresh či smoothie z několika těchto přírodních životabudičů jsou navíc vhodné také jako prevence proti chřipce.
Česnek, celer a další...
Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitamínů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích.
Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitamínu C, karotenu a vitamínu skupiny B. Jablka mají vysoký obsah vitamínů, ale mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.
Petrželový fresh
- 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi
- 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na vaší chuti)
- 2 jablka
- 1/2 lžičky kurkumy a 1/4 lžičky muškátového oříšku
Postup: Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.
Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitamínu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a podporuje tvorbu nových červených krvinek. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve, a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.
Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci. Muškátový oříšek zajišťuje klidné trávení a podporuje chuť k jídlu.
Mrkvový fresh
- 1 citron (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou)
- 7 mrkví
- 1 čerstvou chilli papričku
Postup: Vše dáme do lisu a ihned podáváme.
Citron je bohatým zdrojem vitamínu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus.
Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály.
Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitamínů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při ucpaném nose a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.
Kurkumovo-skořicový čaj
- ½ lžičky sušené práškové kurkumy
- ¼ lžičky práškové skořice
- citrón
- med podle vlastní chuti – cca polévkovou lžíci
Postup: Z kurkumy, skořice a medu ve větším hrnku smícháme pastu. Zalijeme vodou o teplotě cca 60 °C, přidáme citronovou šťávu a teplé pijeme.
Med obsahuje plno vitamínů, minerálů a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, ničí bakterie a posiluje imunitu.