Proč se někde setkáte s whisky a jindy s whiskey?
Ne, opravdu se nejedná o překlep v nápojovém lístku. Whisky je označení destilátu takřka na celém světě, s výjimkou Irska a USA, kde se ustálilo pojmenování whiskey. Nejspíš znáte především whisky skotskou, irskou, případně kanadskou. Věděli jste ale, že báječně chutná i ta česká, japonská nebo třeba indická? Navzájem se jedna od druhé v mnohém liší, jedno ale mají společné. Způsob pití může jejich vlastnosti neuvěřitelně pozvednout, nebo naopak zcela „zabít“. Takže, jak pít whisky?
Zapomeňte na široké sklenice s tlustým sklem
Znáte scény z amerických filmů, kde businessmani popíjeli whisky zásadně z nízkých sklenic s masivním dnem? Nemusí to být za každou cenu úplně špatně. Obzvlášť, chcete-li si whisky vychutnat s trochou ledu. Otázkou zůstává, zda je led v destilátu dobrý nápad. Spíš ne. V českých podmínkách přetrvává zvyk pít whisky s ledem. Jenže tak přicházíme o její jedinečnou jemnou chuť. Ideální je pokojová teplota. Teprve s ní se rozvine vůně whisky. Specifická, nezaměnitelná.
Místo ledu vyzkoušejte vodu
Pití čisté whisky je záležitostí „fajnšmekrů“. A i ti mezi jednotlivými doušky pijí po troškách vodu. Ostatní si přidávají vodu do whisky přímo a to není nic proti ničemu. I odborníci doporučují jejich kombinaci. Údajně se tak skvěle rozvinou chuť i aroma. Aby byl efekt však dokonalý, je třeba pít whisky ze sklenice s tenkým sklem, ve tvaru tulipánu.
Chcete-li si dopřát luxus v podobě whisky z různých částí světa, navštivte BEST DRINK. E-shop s alkoholem, ale i kamennou prodejnu má pod palcem pan Jan Odvárko, který whisky rozumí. Očekávat můžete široký výběr destilátů, skvělé ceny a i investiční whisky.