V Dolních Břežanech se rozhodli v roce 2015, že už bylo dost roků bez piva a že je na čase obnovit tradici. Miroslav Oliva se toho nebál a rozjel nejen výrobu piva, ale i pivní lázně, restauraci a hotel. Jak se jim daří? Posuďte sami, nejlépe se sklenicí piva v pořádné voňavé lázni.
Trocha historie
První zmínky o pivu v Dolních Břežanech pocházejí z roku 1580 a obsahují zmínku nejen o pivovaru, ale také o sladovně. Vařilo se jednou týdně z pšeničného sladu a pivovar byl zřejmě umístěn přímo na dvoře u tvrze. V Dolních Břežanech pěstovali hodně chmele, takže ho vždy prodávali dále. Pivovarnictví se přestalo dařit během třicetileté války, kdy byl téměř zcela zničen.
Pane Olivo, proč se pivovar rozhodne i pro pivní lázně?
Pivo je zdravé nejen jako pití. Rozhodli jsme se prozkoumat všechny jeho blahodárné účinky. Kvasnice a látky obsažené v pivu předávají pokožce celou řadu vitamínů B, po kterém naše kůže prahne. V pivních lázních si odpočine tělo i duše. Lázeň je pochopitelně teplá, zato čepované pivo je správně studené!
Jaká je vaše pivní filozofie?
Vlastně děláme více typů piva. Takže si každý může vybrat podle nálady a chuti. Vaříme tradiční i hodně netradiční speciály, které voní orientem. Děláme prvotřídní pivo s jemným zákalem vytvořeným pivovarskými kvasnicemi. Nic nepřidáváme, je to jenom voda, slad, chmel a kvasinky. Vyrábíme spodně i svrchně kvašená piva.
Co tedy u vás budeme pít?
Báječná je naše Dolnobřežanská desítka. Je krásně zlatavá, z českého sladu a chmelů z Žatecka. Poznáte ji po plnější chuti a příjemné hořkosti, která nutí k dalšímu doušku. O něco silnější je pak náš Laser Beer, jde o světlý ležák opět z českého sladu s malým podílem sladu speciálního a českých chmelů v kombinaci aromatických a hořkých. Rozhodně můžu doporučit i naše pivo Knížete Václava, spodně kvašený polotmavý speciál mnichovského typu s obsahem alkoholu 5,1 %. Vyvažuje nasládlou chuť s jemnou hořkostí a lahodí nejen chuti, ale i oku, a to svou jantarovou barvou.
Máte pivo, které se jmenuje Metuzalém. Dlouho jste nemohli přijít na recept, nebo proč takový název?
Ale ne. Jde o to, že je to pivo, které se kvasí svrchně a velmi pomalu. Používáme kvasinky düsseldorfského typu. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 14 až 18 °C. Zvláštností je dokvašování při teplotě okolo 1 °C po dobu 2 měsíců. Na výsledek se vyplatí počkat, potěší vás jantarově-kaštanová barva a příjemné chmelové aroma.
To je zajímavé. Máte i něco dalšího takhle netradičního?
Naše nejsilnější pivo je India Pale ALE, při jeho vaření používáme speciální slady určené pro tento typ piva a kombinujeme je s aromatickými americkými chmely. Voní po citrusech a květinách, barva je medová. Máme ale také York ALE, který je o něco slabší, je z českého sladu a kombinace českých a amerických chmelů. Netypické pivo je i náš Gari, který voní a chutná po banánech a hřebíčku. Navíc má silný říz a bohatou pěnou. To je dobré letní pití!
Co když mám ráda tmavá piva?
Pak si dejte našeho Theodora. Je černé s obsahem alkoholu 5,3 %. Vyrábí se ze tří druhů sladů s přidáním praženého ječmene a kvalitního chmele. Je hořký s příchutí po pražených sladech.
Můžeme si dát i něco k pivu?
Jistě, restaurace Olivova pivovaru je postavená v moderním industriálním stylu a je možné u nás pořádat i rodinné nebo firemní akce. Menu je stálé a doplněné sezonními specialitami.
17. 9. Břežanská 10
23. 9. Svatováclavské slavnosti Dolní Břežany
Na co nás nalákáte, co chystáte pro návštěvníky?
Pozvu vás na zářijové akce pořádané v okolí našeho pivovaru, na kterých vedle sportovních úspěchů i mnoha dalších skvělých zážitků můžete ochutnat naše piva nebo i různé dobroty připravené našimi kuchaři. (Viz box vlevo!)