Kdyby byl žebříček top nej květin na celé planetě, na plné čáře by to jistě bylinky vyhrály. Jsou to velice důležité, hezky vypadající, voňavé a především tělu a organismu prospěšné rostlinky, které se dají konzumovat v různých formách skupenství.
Od tablet, tinktur, mastí a čajů až po sirupy. Právě sirupy z bylinek se dají sehnat v každé druhé zdravé výživě a v lékárnách. Jestliže se vám ale nechce utrácet, můžete si ho doma vyrobit sami. Nic těžkého na tom není.
Když nechceme přímo léčit
Jestliže se chceme v horkých letních dnech jen osvěžit, třeba sirupem do vody místo kupované šťávy nebo do různých drinků (například mátový do domácího mojita), můžeme nasbírané bylinky rovnou sami. Bez sušení a louhování, zalít je studenou vodou s citrónem nebo z nich udělat výluh, který se převáří, čímž dostane úplně jinou chuť. A paráda je na světě.
Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny sirupy jsou v podstatě stejné: bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo. Jenže opak je pravdou! Můžete mít sirupy z květů, listů, natí nebo míchané. Sladit je můžete běžným či třtinovým cukrem nebo medem. Jako konzervační činidlo můžete využít šťávu z citronu, kyselinu citronovou nebo trošku alkoholu.
Na bolest v krku smrkový sirup
Nastydnout můžeme v létě velice snadno. Většinou za to mohou klimatizace, které když pustíme naplno, sice nás ihned ochladí. Bohužel jakmile vylezeme znovu do horkého počasí, zažije tělo obrovskou teplotní facku a nachlazení je pak celkem jisté.
Nasbírané smrkové větvičky (velké asi do 5 cm) propláchněte studenou vodou a pěchujte do sklenice. Až vytvoříte asi 1 až 2 centimetry silnou vrstvu, zasypejte stejně vysokou vrstvou cukru a takto střídejte, až bude sklenice plná. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenice uzavřete a postavte do tepla, třeba za okno.
Během dvou až tří týdnů vznikne hustá voňavá šťáva, kterou přeceďte přes plátýnko a uložte do chladu. Sirup obsahuje terpentýnovou silici a vitamin C, takže v případě nachlazení ho bez obav vy i vaše děti starší než jeden rok užívejte po lžičkách během dne. Stejně vyrobíte i sirup z jitrocele, který odhleňuje a ulevuje při kašli.
Když nemůžete spát
Na nespavost se náramně hodí meduňka, máta, levandule a tymián. Tyto bylinky ale nepomáhají pouze při bezesných nocích. Máta je skvělá při pocitech plnosti a nadýmání, meduňka ulevuje od stresui, tymián pomáhá jak proti žaludečním problémům, tak nachlazení. Levandule zase uklidňuje a tiší bolesti hlavy.
Vždy natrhejte nať, zhruba 500 gramů, propláchněte ji a vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené dva citrony i se slupkou, ideálně v bio kvalitě nebo pořádně vydrhnuté. Vše zalijte zhruba litrem převařené, vychladlé vody. Nechte den až dva louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě. Pak přeceďte přes plátno a ještě rukama vymačkejte. Do výluhu přidejte zhruba 700 g cukru nebo medu, šťávu z půlky citronu a lžičku nebo dvě kyseliny citronové. Lehce zahřejte, zhruba na 40 ˚C, aby se sladidlo rozpustilo a vznikl sirup. Přelijte do lahví a skladujte v ledničce.
Jestliže chcete vyzkoušet i jiné bylinky, pořiďte si bylinný herbář anebo rovnou encyklopedii, kde se o léčivých schopnostech různých bylinek dozvíte více. Skvělým pomocníkem je také internet.
Jak na bylinkový dryák?
Pokud je vám jemnost klasického sirupu málo, můžete zkusit i něco ostřejšího. Buďte si jisti, že toto vás protáhne od hlavy k patě.
- 0,5 kg cukru (nejlépe použít hnědý třtinový cukr, který dodá medovou vůni a chuť)
- 0,8 l vody
- asi tři hrnečky nasekaných bylinek (ovšem v tomto případě čím více, tím lépe, takže máte-li všeho plnou náruč, pak nasekejte vše, co máte)
- štáva z jednoho citronu nebo dvě lžičky kyseliny citronové
Tady nemusíme nechávat bylinky louhovat, my z nich dostaneme léčivé látky mnohem násilnějším způsobem. Omyté byliny i s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný "nápoj". Poté necháme pár minut sednout a scedíme přes jemné sítko nebo ještě raději přes plátýnko nebo silonovou ponožku.
Tekutina nebude decentně nahnědlá jako v prvním případě, ale velmi, velmi hnědá a bude intenzivně vonět. Tuto tekutinu opět postavíme v hrnci na sporák, přidáme cukr a citronovou chuť a vůni a necháme pět minut provářet hned poté, co se rozpustí cukr.
Pokud sirup svaříme ještě déle na hustší konzistenci, budeme mít hmotu podobnou tomu, co kupujeme v lékárně jako léčivý bylinkový sirup. Necháme-li ho řidší, dostane se nám nejen skvělého ochucovadla do drinků, ale i do horkého čaje. Uvědomte si ale, že léčivá síla tohoto mixovaného sirupu je mnohem vyšší.