Tato měkká šťavnatá mňamka dělá radost lidem už více než 6 tisíc let a její původní domovinou je jihovýchodní Asie. Od té doby se samozřejmě rozšířílo do všech ostatních tropických zemí a roste ve spoustě odrůd od malých velikosti fazole, přes osmicentimetrové kousky, až po kilové velikány.
Jak roste mango?
Mangovník je vysoký mohutný a košatý strom, který se tyčí až do výšky 40 metrů. Stálezelené listy schovávají plody, které dozrávají až půl roku. Barva manga se mění druh od druhu, a to na škále od žluté až k červené, zelené nebo v různých kombinacích. Nejhojněji jsou pěstovány druhy: Tommy Atkins, Haden, Kent, Keitt, Honey and Francis.
Kam s ním?
My si sice dáváme mango, až když je zralé a sladké, ale jsou i země, kde se jí manga ještě nezralá a nazelenalá. V asijské kuchyni je role zralého i nezralého manga široká. Milují i džusy a koktejly, které mohou být až překvapivě syté. Dále se užívá do salátů, dezertů a čatný.
S mangem ke krásné pleti
Mango je nesmírně zdravé a má především blahodárný vliv na pokožku. Je bohaté na vitamin A a má v sobě mnoho antioxidantů. Stejně jako banán bojuje proti stárnutí pokožky, regeneruje kožní buňky a obnovuje pružnost pokožky. Pravidelným jedením manga se můžete zbavit pupínků a černých teček. Kromě toho obsahuje také vitamin C, který se zasluhuje o tvorbu kolagenu a pleť je díky němu pružnější. Je i významným zdrojem vitamínu A. Pozor na slupku manga! U malého procenta lidí způsobuje alergickou reakci. V ledničce vydrží zralé mango dobré až pět dní!
Internacionální mango
Největším producentem mang na světě je s převahou Indie. Pokud si však právě teď na mangu pochutnáváte, vězte, že vyrostlo nejspíše ve Střední či Jižní Americe. Dostat košík mang v Indii znamená přátelství, v Bangladéši je zase mangovník uznávaným národním stromem. V buddhismu má mango svůj nepopiratelný význam. Prý právě v chladivém stínu mangovníku meditoval Buddha.
Mangová zmrzlina
POTŘEBUJETE: 2 banány, 3 větší manga, 1 větší kelímek hustého jogurtu, nejlépe řeckého
POSTUP: Ovoce nakrájejte a dejte zamrazit. Až je zmrzlé, hoďte kousky do mixéru a přidejte hustý jogurt. Mixujte do hladka a užijte si nejlepší domácí zmrzlinu! Ozdobte ji mátovými lístky.