Makronky, cheesecaky a cupcaky jsou dobré. O tom asi nemá smysl se jakkoliv přít. Není však trochu škoda, že zapomínáme na dobroty z našeho kraje? Nenechte zmizet staré dobré recepty na dobroty, které připravovaly už vaše prababičky.
Typicky české chutě?
Mák | Malinová marmeláda |
Med | Švestky, hrušky, jablka |
Tvaroh | Povidla |
Šípková marmeláda | Vlašské ořechy |
Švestkový řez z Jesenice
Řez z křehkého těsta vás dostane máslovou chutí korpusu a sladkou vláčnou švestkovou náplní. Švestková náplň je promíchána s mákem a medem. Řez je překryt sněhovou čepicí, která dodá lehkost. Podávejte ideálně se šlehanou smetanou a opilou švestkou.
Slaný štrůdl z Benešova
Stačí vám na něj listové těsto a spousta náplně. Dovnitř se vejde spousta dobré šunky a sýru. Do slaného štrůdlu z Benešova se dá přidat i zelí, klobáska nebo zeleninová směs. Je to výborná snídaně nebo dobrá svačinka.
Špaldový řez z Dolního Bousova
Špaldový řez má velmi starou recepturu. Težko hledat začátky receptu. Jisté je, že potřebujete špaldovou mouku, semínka a rozinky. Na začátek je potřeba třené těsto, které se nalije do formy. V těstě je už obsaženo všechno dobré od rozmočených rozinek po semínka a oříšky a pak stačí jednoduše péct asi 30 minut. Po vytáhnutí z trouby ozdobíte dezert karamelem, namletými mandlemi, sezamem a slunečnicovými semínky.