1) Zapečené avokádo s vajíčkem
- 1 avokádo
- 2 vejce
- sůl, pepř
Jak na to: Rozpůlíme avokádo. Pecku odstraníme. Vydlabeme lžící avokádo tak, aby nám vejce nevyteklo. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozklepneme vejce a dáme jej do avokáda. Osolíme a opepříme. Na plech si dáme pečící papír a avokádo vložíme na plech. Pečeme 10 až 15 minut.
2) Opečené žampiony s vajíčkem
- 4 vejce
- 10 větších žampionů
- 1 malá cibule
- olivový olej, sůl
Jak na to: Vejce si rozklepneme do hrníčku. Přidáme sůl dle chuti a zamícháme vidličkou. Cibuli si oloupeme a nasekáme či nakrájíme nadrobno. Dáme ji do pánve společně s olivovým olejem a orestujeme dozlatova. Přidáme vejce a mícháme zhruba 30 sekund. Pánev dáme pryč ze sporáku a necháme dojít. Žampiony zbavíme stopek a omyjeme. Do další pánve dáme olivový olej a přidáme omyté žampiony a restujeme. Jakmile se nám budou zdát žampiony dostatečně orestované, osolíme dle chuti. Dáme je na talíř. Lžičkou přidáme vejce na kloboučky. Ihned servírujeme.
3) Bánánový trhanec s kaki
- 1 kus banán
- 2 vejce
- 2 kaki hodně zralé
- olivový olej
Jak na to: Banán si oloupeme a jen rozmělníme vidličkou. Dáme jej do misky a přidáme dvě vejce. Kaki seřízneme z vrchní strany a vydlabeme dužinu lžící. Dáme na desku a dužinu pokrájíme dostatečně nožem tak, aby nám vzniklo pyré. Asi jedno kaki přidáme do misky a celé zamícháme. Zbytek pyré necháme na konec. Na rozehřátou pánev kápneme olivový olej a naběračkou lijeme směs do pánve. Opékáme z obou stran stejně jako palačinky. Opečené a potrhané těsto dáme na talíř a přidáme pyré z kaki.
4) Cuketové placky se sušenými rajčaty
- 500 g cukety
- 100 g slaniny nebo špeku
- 100 g cibule
- 5 vajec
- 20 g psyllia (lze vynechat)
- 50 g sušených rajčat
- 10 černých oliv bez pecky
- 1 hrst lístků čerstvé bazalky
- sůl, pepř
Jak na to:
- Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.
- Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.
- Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem, nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.
- Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.
- Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.
5) Květákové mini pizzy
- 1 květák
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku dle chuti, je možné i více
- 2 lžíce lněného semínka
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- oregano a další koření, které uznáte za vhodné
Na natření
- pesto
- rajčatová omáčka
Na posyp
- cibule
- houby, například žampiony
- paprika zelená, červená
- maso
- slanina
Jak na to:
- Rozeberte květák na růžičky, poté dejte do vroucí vody a povařte pod pokličkou asi tak 8 minut, dokud květák nezměkne.
- Rozmixujte jej s vajíčky na kaši.
- Přidejte dvě vrchovaté lžíce mletých lněných semínek a ochuťte kořením (já dala česnek, sůl, cayenský pepř, pepř, oregano) a umíchejte těsto.
- Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 180 °C.
- Vytvořte si pizzy libovolné velikosti. Je lepší dělat menší. Udělala jsem vždy hromádku a tu rozetřela do mini pizzy.
- Pečte asi 25-30 minut, dokud okraje nebudou do zlatova. Pak vyndejte. Nechte chvilku vychladnout a pomažte pestem nebo rajčatovou omáčkou a dozdobte dle fantazie.
- Nakonec dejte mini pizzy ještě asi na 4 minuty do trouby a máme hotovo.