Šampaňské má většina z nás spojeno s oslavou, ať už jde o oslavu nového roku, narozenin nebo oslavu našeho úspěchu. Není se čemu divit, hravé bublinky a lehkost, se kterou se šampaňské pije, je jako stvořená k radosti. Přesto se šampaňské výborně hodí i k všední lehké večeři.
Kapka historie
Ta správná vinná réva, ze které se vyrábí šampaňské, rostla v kraji Champagne už v roce 79. Přitom šampaňské víno se začalo vyrábět až mnohem později, v 17. století. Vzniklo tak, že mnich Dom Pérignon vezl víno z Francie a Anglie. Během cesty došlo k druhotnému kvašení, při němž ve vínu vznikly bublinky. Mnich nebyl z bublinek ve víně příliš nadšený. Jenže pak ochutnal a začal si uvědomovat potenciál šumivého vína. Pro tento druh vína zesílil láhve a korkové zátky, a tak se pomalu blížíme k podobě šampaňského tak, jak jej pijeme i my. Ještě v 17. století si tento typ vína oblíbila vyšší vrstva v Anglii a odtud se láska k šampaňskému rozšíříla do celého světa.
Kyselé, nebo sladké?
Podle následující tabulky snadno vyberete víno, které vám bude opravdu chutnat.
Brut nature | přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr |
Extra brut | zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr |
Brut | tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr |
Extra sec / Extra dry | zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr |
Sec | suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr |
Demi-sec | polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr |
Doux | sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr |
Tipy vína
- Chardonnay - To je jemné aroma, ale výrazná kyselá chuť. Zraje pomalu a potěší vás svěžími květinovými a ovocnými tóny.
- Pinot Noir - Aroma vyzrálého ovoce, síla a pocit, že opravdu pijete něco speciálního.
- Pinot Meunier - Pije se ještě mladé. Okouzlí vás ovocné aroma.
Jahody do pravého šampaňského rozhodně nepatří, přebijí jeho chuť a to je škoda. Pokud sáhnete po sektu, zkusit to můžete.