Vyzkoušejte zdravý bramborový salát podle Pohlreicha

Zkuste salát podle Pohlreicha, třeba vám zachutná
 

Už pomalu dumáte nad tím, jakou připravit večeři na Štědrý den? Tradiční je samozřejmě bramborový salát a k tomu cokoliv, co máte rádi. Jak připravit takový salát z brambor, aby byl zdravý a zároveň špičkový? Vyzkoušejte variantu od Pohlreicha.

Bramborový salát je tradiční jídlo na štědrovečerním stole. Používá se jako příloha, většinou ale obsahuje spoustu majonézy a vajec. Vyzkoušejte variantu, která nebude tak hutná jako obvykle, zato zdravější a zároveň chutnější. Účelem není přejíst se k prasknutí, ale pochutnat si a mít místo i na dezert. Když uděláte bramborový salát podle Pohlreichova receptu, rozhodně bude chutnat všem a nebude mít nepříjemnou chuť majonézy. 

Budete potřebovat

  • 2 větvičky petrželka nasekaná
  • 2 větvičky tymián čerstvý
  • 2 větvičky rozmarýn čerstvý
  • 200 g šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 4x celer řapíkatý
  • 1 200 g brambory
  • 6 ks cibule jarní
  • 2 polévkové lžíce másla
     

PODLE POTŘEBY

  • olej olivový, sůl, pepř černý mletý

 

Omyté fialové brambory ve slupce vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit. Nevařte ale moc dlouho, aby brambory neztratily barvu a aby se nerozpadaly. Přihoďte kousek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu a tymiánu a vařte doměkka. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na silnější kolečka. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje. Přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a kousek másla. Ještě si vedle nakrájejte jarní cibulku a kousek řapíkatého celeru na drobno a přihoďte je k šalotce. Až změkne, přidejte nakrájené brambory a společně orestujte. Nakonec lehce vmíchejte hrst nasekané petrželky.