Bramborový salát je tradiční jídlo na štědrovečerním stole. Používá se jako příloha, většinou ale obsahuje spoustu majonézy a vajec. Vyzkoušejte variantu, která nebude tak hutná jako obvykle, zato zdravější a zároveň chutnější. Účelem není přejíst se k prasknutí, ale pochutnat si a mít místo i na dezert. Když uděláte bramborový salát podle Pohlreichova receptu, rozhodně bude chutnat všem a nebude mít nepříjemnou chuť majonézy.
Budete potřebovat
- 2 větvičky petrželka nasekaná
- 2 větvičky tymián čerstvý
- 2 větvičky rozmarýn čerstvý
- 200 g šalotka
- 4 stroužky česneku
- 4x celer řapíkatý
- 1 200 g brambory
- 6 ks cibule jarní
- 2 polévkové lžíce másla
PODLE POTŘEBY
- olej olivový, sůl, pepř černý mletý
Omyté fialové brambory ve slupce vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit. Nevařte ale moc dlouho, aby brambory neztratily barvu a aby se nerozpadaly. Přihoďte kousek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu a tymiánu a vařte doměkka. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na silnější kolečka. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje. Přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a kousek másla. Ještě si vedle nakrájejte jarní cibulku a kousek řapíkatého celeru na drobno a přihoďte je k šalotce. Až změkne, přidejte nakrájené brambory a společně orestujte. Nakonec lehce vmíchejte hrst nasekané petrželky.