Vaječný likér si můžete koupit v obchodě, jeho domácí příprava ale nezabere moc času a můžete si ho osladit podle vlastní chuti. Stejně tak přidaného alkoholu může být více nebo méně podle vašich představ. Pití vaječného likéru sahá až do středověku, přesněji do středověké Anglie, kde byl oblíbený hlavně mezi aristokraty. Chudí lidé ho nepili vůbec nebo málo. Vejce a lihoviny používané do likéru totiž byly na tu dobu drahé. Dnes si ale může likér připravit každý.
Na přípravu vaječného likéru budete potřebovat:
- 4 vaječné žloutky
- 1 šálek mléka
- 1 šálek smetany
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky skořice
- 3/4 šálku rumu nebo brandy
Postup
- Napřed si vytvořte mléčnou směs. Do velkého hrnce nalijte mléko, muškátový oříšek, skořici a vanilku. Směs zahřívejte na mírném plameni do doby, než se mléko začne vařit. Pak odstavte.
- Mezitím si připravte vaječnou směs, smíchejte žloutky s cukrem v misce a metličkou je vyšlehejte do pěny.
- Pak mléčnou směs z hrnce přelijte do misky k vaječné směsi a metličkou míchejte směs tak dlouho, dokud se nespojí všechny přísady.
- Pak směs z misky přelijte zpět do hrnce a míchejte do zhoustnutí, trvá to asi 3-5 minut, směs by se neměla začít vařit.
- Sundejte likér z plotny a nechte ho asi hodinu až dvě vychladnout.
- Po vychladnutí přidejte ke směsi smetanu a rum (nebo brandy) a dobře směs zamíchejte. Nádobu s likérem dobře utěsněte potravinovou fólií a nechte přes noc v ledničce. Tak se všechny chuti propojí.
- Podávejte ve sklenici, přidejte na ozdobu trochu skořice a muškátového oříšku.