Veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) v průběhu března a dubna opakovaně kontrolovali řetězec rychlého občerstvení LI-WU original restaurant. "Ve výrobně bylo zjištěno několik závažných porušení veterinární legislativy, například skladování masa s prošlým datem použitelnosti a nedostatky ve značení masa a výrobků z něj," sdělil tiskový mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.
Metráky podezřelého masa
Provozovna v pražské tržnici SAPA zásobuje masovými polotovary čtyři restaurace. Ta přitom není schválená ani registrovaná u Státní veterinární správy. Byla proto nařízena likvidace celkem více než 400 kg masa a masných polotovarů. Navíc bylo zahájeno řízení o udělení pokuty.
Problém v nákupním centru
Veterinární lékaři zkontrolovali začátkem března v restauraci v českobudějovickém nákupním centru IGY větší množství zmražených živočišných produktů. Část skladovaného masa měla prošlé datum použitelnosti. Byla proto nařízena likvidace 37 kg masa. Dodací listy byly pouze ve vietnamštině a chyběl údaj o datu zmražení masa. Při opakované kontrole musela restaurace zlikvidovat dalších 177,5 kilogramů masa.
Stopa vede do Prahy
"Kontrole následně neušla ani výrobna v tržnici SAPA. Na místě zde bylo zajištěno 200 kg rozpracovaných polotovarů. Také v tomto případě nařídila SVS provozovateli živočišné produkty neškodně zlikvidovat," sdělil tiskový mluvčí Petr Pejchal. Za porušení veterinárního zákona bude udělena pokuta.
SAPA v souvislostech
Problémy se zákonem jsou v tržnici SAPA dlouhodobé. V loňském září jsme informovali o věci Nelegální porážka telat v Písnici. V březnu 2016 pak vyšlo najevo, že V tržnici Sapa se mělo prodávat závadné maso. Následoval případ Plíseň a myší trus, výrobna tofu v tržnici Sapa. O minulosti největší vietnamské komunity v Čechách se můžete dočíst v článku Malá historie Malé Hanoje. Současnost zase popisuje reportáž Stát schovaný ve státě - SAPA.