Chleba často bývá stálicí v českých kuchyních, ale zároveň také tou první potravinou, které se lidé ihned zbavují, když se rozhodnou zapracovat na své figuře a shodit několik přebytečných kil.
Podle expertů to ale není nutné. Chleba si můžete dopřát dokonce i na dietě, jen je potřeba si vybrat ten správný. Není totiž chleba jako chleba.
Při výběru toho správného bochníku je potřeba se zaměřit především na to, jakým způsobem je daný chleba vyroben, z jaké je vyroben mouky a hlavně na to, jaké obsahuje živiny.
Nezáleží pouze na počtu kalorií, ale na tom, jaký přesně mají nejrůznější živiny efekt na naše tělo, a to zejména při dietě.
Žitný chléb
Tento druh oblíbeného pečiva je vyrobený z žitné mouky a obsahuje vysoké množství hned několika důležitých živin, jako je mimo jiné i železo, vápník, zinek a vláknina.
Tento druh pečiva také obsahuje méně lepku a je specifický svou vysokou hustotou.
Podle výživové specialistky Claire Barnes je žitný chléb skvělou volbou, protože obsahuje vysoké množství vlákniny. Dokáže tak zasytit na delší dobu než chleby s nižším obsahem této živiny.
Celozrnný chléb
Tento chléb, vyrobený z celozrnné mouky, je také ideální volbou pro každého, kdo chce shodit přebytečná kila. Celozrnná mouka totiž obsahuje mnohem větší procento vlákniny a dalších minerálů a vitamínů než ta bílá.
Podobně jako žitný chléb ten celozrnný dokáže zasytit na delší dobu.
Kváskový chléb
Tento druh pečiva se pyšní skvělými nutričními hodnotami.
Je vyráběný pomocí kvasinek, bakterií a procesu fermentace, který mu pomáhá vykynout. Díky tomuto procesu obsahuje mimo jiné také probiotika a prebiotika, která nám mohou pomoci se správným zažíváním, které je při snaze o formování postavy velmi důležité.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Jak lehce a spolehlivě oddálit šediny? Není to žádná věda.