Tento typ rakoviny je známý také jako kolorektální rakovina. Rakovině střev ve většině případů předcházejí malé výrůstky na vnitřní straně střev, zvané polypy. Z polypů se totiž rakovina střev může vyvinout v momentě, kdy nejsou včas odhaleny a odstraněny. Proto je velmi důležité docházet na pravidelné kontroly.
Na kolonoskopii je ideální se poprvé objednat ve věku 45 let a poté na ni pravidelně docházet alespoň jednou za 10 let, jak na svém webu uvádí WebMD. To ale neplatí, pokud máte zvýšené riziko vzniku rakoviny střev. V takovém případě se o tom, kdy se poprvé objednat na kontrolu a jak často na ni docházet, poraďte se svým praktickým lékařem.
Rizikové faktory rakoviny střev
Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku kolorektální rakoviny, patří:
- rodinná historie – pokud u někoho z vašich příbuzných vznikla rakovina střev, máte i vy vyšší riziko jejího vzniku
- obezita
- nadváha
- zánětlivé onemocnění střev (Crohnova choroba a další)
- předchozí výskyt polypů
- vysoká konzumace červeného masa
- nadměrná konzumace alkoholu
- kouření
- prodělání rakoviny střev
Je nutné vědět, jakými symptomy se tento typ rakoviny projevuje, a to zejména pokud patříte do výše uvedených skupin. Postupem času se totiž šance na úspěšné vyléčení této nemoci snižují.
Symptomy kolorektální rakoviny
Mezi příznaky rakoviny střev patří mimo jiné:
- změna pohybů střev
- pocit neúplného vyprázdnění střev
- krev ve stolici
- změna vzhledu nebo konzistence stolice
- bolest břicha
- křeče
- nadýmání
- bulka v konečníku
- bolest konečníku
- nevysvětlitelná ztráta hmotnosti
- krev v moči
- změna barvy moči
- únava
- anémie
Pokud tedy na sobě zpozorujete některé z těchto symptomů, okamžitě se poraďte se svým praktickým lékařem.
Prevence rakoviny střev
Vzniku kolorektákní rakoviny předejdete nejlépe pomocí dodržování zdravého životního stylu, do kterého patří mimo jiné i dostatek pohybu, vyvážený jídelníček a vyhýbání se zlozvykům, jako je nadměrná konzumace alkoholu a kouření.
Studie ale dokazují, že nám pomůže mimo jiné i vyhýbat se určitému druhu potravin, a to zejména těm průmyslově zpracovaným. Tyto potraviny totiž zpravidla obsahují vysoké množství přidaných cukrů a nedostatek vlákniny. Takové složení jídelníčku následně vede k přibírání na váze a v některých případech i k nadváze a obezitě, které jsou rizikovými faktory vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zdroj: Cancer Council, WebMD, The BMJ
KAM DÁL: Rádi si přispíte? Můžete si zahrávat se zdravím.