Kupované limonády jsou většinou perlivé, obsahují přidané jednoduché cukry, nezdravá barviva. Ty s označením zero nebo light sice neobsahují cukr, ale umělá sladidla, která s sebou nesou možná zdravotní rizika. Takže pro naše zdraví jsou spíše nevhodná, a to i v případě minimální konzumace.
Mnoho lidí si naředí ovocný sirup s vodou
Při koupi ovocných sirupů musíme být velmi obezřetní, šťáva by mohla obsahovat moc cukru, nebezpečná umělá barviva i nezdravé konzervanty, které mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí a seniorů.
Vyznejte se v ovocných nápojích
- Fresh – čerstvě vymačkaná ovocná nebo zeleninová šťáva
- 100% džus – nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu
- Nektar – nápoj z ovoce nebo zeleniny musí obsahovat minimálně 25 % ovocné/zeleninové složky
- Ovocný nápoj – obsahuje méně než 25 % ovocné složky, v některých případech se setkáváme i se 4% obsahem ovocné složky
Když džus, tak stoprocentní
Na jeden litr pomerančového fresh džusu jsou potřeba asi dvě kila pomerančů. V obchodě je však spíše ve většině případů nabízena krabice džusu, která obsahuje nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu, kdy se nejprve vymačká ovocná šťáva, jež je následně zbavena vody. Koncentrát je poté zamražen a převezen na místo zpracování. Trvanlivost je zajištěna zejména díky pasterizaci.
Co je vlastně mošt?
Mošt je šťáva vznikající lisováním nebo ohříváním ovocných kousků. Ovoce je nakrájeno na stroužky a rozdrceno nebo rozřezáno různými přístroji tak, že na jedné straně vytéká čerstvá šťáva a na druhé vypadávají víceméně suché tuhé zbytky. U kupovaných moštů není nikdy jistota, v jaké kvalitě bylo ovoce moštováno; pokud toužíme po kvalitním moštu, je nejlepší donést si vlastní ovoce do moštárny.
Domácí ovocné a zeleninové šťávy jako lék
Domácí ovocná nebo zeleninová fresh šťáva je nejenom zdravá, ale také chutná. Tyto šťávy jsou plné vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Díky okamžité spotřebě u nich nedochází k významným ztrátám antioxidantů, zejména vitamínu C, který je citlivý na oxidační proces. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu.
Proč odšťavňovat?
- Zelenina a ovoce obsahují výživné látky
- Syrová zelenina a ovoce obsahují enzymy a více živin
- Živiny ze šťáv se velmi dobře vstřebávají
- Jen při odšťavňování dostanete z ovoce a zeleniny maximum živin
- Jedná se o jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny
- Velmi snadná příprava
- Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné PH
- Odšťavňování je levnější než nákup freshů
- Šťávu můžete mít kdykoliv s sebou
- Fantastická chuť
Účinky nejoblíbenějších šťáv
- Jablečná šťáva – snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, posiluje srdce a krevní oběh, posiluje cévy
- Pomerančová šťáva – je doporučována při očistné kúře
- Mrkvová šťáva – podporuje trávení, vidění, působí proti hemeroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím
- Šťáva z červené řepy – posiluje organismus, podporuje tvorbu červených krvinek, čistí krev
- Celerová šťáva – napravuje špatné stravování
- Zelná šťáva – regeneruje střeva a snižuje váhu
Domácí okurková limonáda
- 2 ks limetka nebo citrón
- 3 lžíce medu (dle chuti), vhodný je i javorový sirup, osladit můžeme i cukrem
- 1,5 l voda
- 2 ks salátová okurka
Okurky omyjeme, oloupeme (pokud máme BIO, nemusíme loupat) a nakrájíme na kousky. Limetky rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu. Nakrájené okurky rozmixujeme, zředíme 0,5 l vody a vložíme na 20 min. do lednice louhovat. Poté okurky přecedíme přes jemné síto, smícháme se šťávou z limetek, osladíme medem dle chuti a dolijeme zbytek vychlazené vody. Popřípadě přidáme led, ozdobíme kolečkem okurky.