Cévní mozkové příhodě nelze vždy zabránit, ale můžete výrazně snížit riziko mrtvice změnou životního stylu, včetně jídelníčku. Není ale třeba změnit kompletně celý jídelníček, pomohou i menší změny, jak informuje web Express.
Ovoce a zelenina
Jednou z nejjednodušších změn, kterou ve svém stravování můžete udělat, je prostě jen do vašeho jídelníčku zahrnout více ovoce a zeleniny. Ideálním způsobem, jak to dokázat, je např. vyměnit některé z vašich oblíbených sladkostí za jablka.
Charitativní organizace pro výzkum mrtvice na svém webu uvádí následující: „Tato stravovací změna vám může pomoci, protože ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Měli byste se snažit konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně.“
Některé druhy ovoce a zeleniny vám mohou pomoci s prevencí mozkové mrtvice mnohem více než jiné. Řeč je mimo jiné o banánech, melounech, rajčatech a bramborách. Tyto potraviny jsou totiž bohatým zdrojem draslíku. Studie naznačují, že tato látka může snížit riziko vzniku mozkové mrtvice.
Vláknina
Tato živina nám pomáhá nejen s trávením, ale dokonce i s prevencí cévní mozkové příhody.
Studie dokazují, že nám vláknina snižuje riziko vzniku mrtvice snížením hladiny cholesterolu v krvi.
Zdravý typ bílkovin
Bílkoviny jsou naprosto nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku.
Konzumace nasycených tuků, které často přijímáme spolu s proteiny, ale může mít za následek zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi.
Pokud tedy chcete předejít zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, je velmi důležité si vybírat takové zdroje proteinu, které nasycené tuky neobsahují. Mezi takové zdroje bílkovin patří mimo jiné libové maso a různé druhy luštěnin.
Charitativní organizace pro výzkum mrtvice na svém webu uvedla: „Ideálním zrojem proteinu jsou také ryby. Můžete si dopřát dvě porce ryb týdně, nejlepší jsou ryby s vysokým obsahem tuku jako např. makrely, sardinky nebo losos. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které přispívají k prevenci krevních sraženin a snižují krevní tlak.“
Méně tuku a cukru
V našem jídelníčku bychom měli mít tuk zastoupen pouze ve velmi malém množství, to samé platí i o cukru.
Výzkumy dokazují, že obě tyto potravinové složky přispívají k přibírání na váze a pokud jsou v našem jídelníčku zastoupeny ve větším množství, tak mohou vést i k obezitě, což vede ke zvýšenému riziku vzniku cévní mozkové příhody.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Pálení žáhy je možné se zbavit jednou provždy. Vědci přišli s několika řešeními.