Jaké sýry si můžeme bez výčitek dopřát i na dietě? Tyto jsou podle odborníků nejzdravější

Dokonce ani na dietě se nemusíte vyhýbat určitým druhům sýrů, jsou mezi nimi např. feta a mozarella
 

Když se řekne dietní strava nebo hubnutí, většině z nás se sýry jako první rozhodně nevybaví. Panuje všeobecné přesvědčení, že tyto pochoutky a zdravý jídelníček nejdou dohromady. Opak je ale pravdou! Mohou být při ztrátě hmotnosti skvělým pomocníkem.

Sýry se vyrábí přidáním určitých bakterií do mléka, které z něj poté pomáhají vytvořit výsledný produkt. Toto jsou ty nejzdravější z nich.

Mozzarella

Mozzarella je měkký, bílý sýr, který obsahuje velké množství tekutiny. Pochází z Itálie, kde se původně vyráběl z bůvolího mléka.

Tento typ sýru neobsahuje tolik sodíku a kalorií jako většina ostatních.

Obsah živin na 30 g:

  • kalorie: 85
  • protein: 6 g
  • tuk: 6 g
  • sacharidy: 1 g
  • sodík: 176 mg
  • vápník: 14 % denního příjmu

Plísňový sýr

Tento typ sýru se vyrábí z kravského, kozího nebo ovčího mléka a obsahuje kultury plísně zvané Penicillium.

Většinou je bílý s modrými nebo šedými skvrnami a má výraznou vůni a jemnou chuť. Podle studií je jeho největší zdravotní výhodou vysoký obsah vápníku.

Obsah živin na 30 g:

  • kalorie: 100
  • protein: 6 g
  • tuk: 8 g
  • sacharidy: 1 g
  • sodík: 380 mg
  • vápník: 33 % denního příjmu

Feta

Tento sýr je měkký, má slanou chuť a pochází z Řecka. Je vyráběn z ovčího nebo kozího mléka.

Obsahuje sice vysoké množství sodíku, ale v porovnání s většinou ostatních sýrů má mnohem méně kalorií a to je jeden z hlavních důvodů toho, proč je tak oblíbený.

Obsah živin na 30 g:

  • kalorie: 80
  • protein: 6 g
  • tuk: 5 g
  • sacharidy: 1 g
  • sodík: 370 mg
  • vápník: 10 % denního příjmu

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Některé kuřecí maso zvyšuje riziko vzniku nemocí. Jak ho poznat a na co si dát pozor?