Jedním z největších rizik u konzumace syrového masa je to, že může obsahovat různé druhy bakterií, virů, dokonce i parazity nebo toxiny.
Také se často stává, že u poražených zvířat dojde k poškození vnitřních orgánů, jejichž obsah se poté vylije na okolní maso a zanechá na něm nejrůznější bakterie, které se v nachází v trávicím traktu.
Nejběžnějšími z nich je Salmonella, Clostridium perfringens, E. coli, Listeria monocytogenes a Campylobacter, jak dokazují studie.
Mezi příznaky toho, že jste se těmito bakteriemi infikovali, patří mimo jiné nevolnost, zvracení, průjem, křeče, horečka a bolesti hlavy.
Tyto nepříjemné stavy většinou zmizí do jednoho dne, v ojedinělých případech to ale může trvat i déle. Záleží na tom, s jakým druhem nemoci jste přišli do styku a jak se s ní dokáže vypořádat váš organismus.
Existují dokonce i určité skupiny lidí, kteří by z těchto důvodů měli konzumaci syrového masa zcela vynechat. Jde zejména o:
- těhotné ženy
- starší lidi
- děti
Následky nákazy by u nich totiž mohly být potenciálně mnohem vážnější než u ostatních.
Mezi nejběžnější pokrmy ze syrového masa patří:
Tatarský biftek: jde o mleté hovězí maso, které může být smíchané se syrovým žloutkem, kořením a na jemno nakrájenou cibulí
Mett: jedná se o pokrm připravený ze syrového vepřového masa, který se těší oblibě zejména v Německu
Ceviche: jde o pokrm obsahující syrové kusy ryb, tradičně podávané s batáty a dalšími přílohami a v citronové šťávě
Tatarák z tuňáka: tento pokrm je připravený ze syrového kousku tuňáka, může být ochucený různým kořením
Carpaccio: jedná se o syrovou rybu nebo jiný druh masa nakrájený na velmi tenké plátky
Některé druhy sushi: Tento pokrm pochází z Japonska a jde většinou o rolky připravené z nějakého druhu syrové ryby, rýže a mořské řasy
Pokud tedy toužíte po některém z těchto pokrmů, doporučujeme ho připravit doma. Tímto způsobem si pro jeho přípravu můžete zakoupit vysoce kvalitní maso a být si tak jisti jeho nezávadností.
Ideální je koupit čerstvé maso od lokálního prodejce a nechat si ho namlít. Dále je samozřejmě také nutné ho správně skladovat, zužitkovat co nejdříve a při přípravě pokrmu dodržovat hygienické postupy.
Zdroj: Healthline
KAM DÁL: Nejlepší diety pro ženy přes padesát. Jak se podle vědců jednoduše zbavit přebytečných kil?