Čtyřicítka jako bod zlomu. Jakými změnami žena prochází, co by měla jíst a čemu se naopak vyhýbat?

Držitet nesmyslné diety je cesta špatným směrem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Věk kolem čtyřicítky znamená pro ženy mnoho změn. Zpomaluje se metabolismus, přichází změny trávení a mění se i stavba těla. Jak tedy docílit toho, abychom nepřibraly, ale naopak zůstaly šik a atraktivní i ve věku 40 plus? Stačí investovat do sebe, správného stravování a životního stylu. Tak pojďme do toho!

Dokud je vám dvacet, dokážete dělat spousty věcí hravě a snadno. Vydržíte nespat a nejíst, dokážete měnit způsoby stravování jedna báseň a pohyb nepotřebujete téměř žádný. Ale i tady platí: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Přírodu obelhat zkrátka nelze.

Se čtyřicátým rokem přichází změny trávení a často se můžete setkat s problémem plynatosti, zácpou nebo také pocitem nadýmání. To vše lze ovlivnit stravovacími návyky. Je to způsobeno nedostatkem vlákniny a málo tekutin. Pokud k tomu ještě přidáte sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, pak se není čemu divit.

Přibírání na váze i větší rizika onemocnění

V tomto období ubývá svalová tkáň a zpomaluje se metabolismus, což má za následek postupné přibírání na váze a změnu tvary postavy. Tuk se především ukládá v oblasti břicha a to může mít nepříjemný vliv na zvýšení rizika metabolických onemocnění. Dalším aspektem, který by rozhodně neměl být opomenut, je řídnutí kostí, které může dospět až k osteoporóze. Ale hubnutí už není zdaleka tak snadné, jako tomu bylo před pár lety.

Po čtyřicítce rozhodně nepodceňujte pohyb, a především jezte pořád a pravidelně. Vyhněte se všem šíleným dietám a hladovění, radí nutriční specialisté.

Po čtyřicítce rozhodně nepodceňujte pohyb, a především jezte pořád a pravidelně. Vyhněte se všem bláhovým dietám a hladovění. Ty jsou největším zdrojem navýšení váhy. Buďte v klidu, dodržujte spánkový režim a jezte pořád...

Co tedy dělat?

Důležitou látkou, kterou je potřeba zvýšit, je přísun vápníku. Ten najdete především v zelenině, jako je kapusta, špenát nebo brukvovitá zelenina. Dále si přidejte do jídelníčku luštěniny a semínka, k snídani a svačině si dejte třeba jogurt a sýr.

Protože bílkoviny jsou stavební kámen pro svalovou hmotu, neměli byste na ně zapomínat. Díky nim si udržíte kondici a nebudete obaleni tukem. Zařaďte tedy do vašeho jídelníčku kuře, libové maso a ryby, z těch rostlinných zdrojů jsou to především fazole, sója a čočka.

Zmíněné nadýmání můžete ovlivnit příjmem sodíku. Jeho nadbytek totiž způsobuje zadržování vody a nadýmání. Většina potravin jej obsahuje v podobě jedlé soli.

Rozhodně se nevyhýbejte tukům

Abyste zůstali štíhlí a zdraví, je potřeba mít stravu vyváženou. Proto nesmíte zapomínat ani na tuky. Upřednostňujte ovoce, zeleninu, olivový olej a mastné ryby (tuňák, losos či makrela). Všechny tyto potraviny totiž obsahují zdravé tuky. Zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou také ořechy a semena. Výjimkou jsou transmastné kyseliny, které najdete v přepáleném tuku a ve ztužených tucích, ty bychom měli konzumovat co nejméně.

Listová zelenina není pouze zdrojem vitamínů, ale přispívá i ke správné funkci mozku, což je po čtyřicítce velmi důležité. Zahrňte tedy špenát nebo kapustu do svého jídelníčku. Nemusíte vytvářet pouze saláty, připravte si chutné pití nebo vaječnou omeletu se špenátem. Nevynechávejte ani vlákninu, naopak zvyšte její příjem - je totiž prevencí proti cévním a nádorovým onemocněním. Celozrnné pečivo, opět zelenina a ovoce, ovesné vločky i lněné semínko. To vše vám dodá dostatek vlákniny.

V období po čtyřicítce dochází i k hormonálním změnám, proto je nanejvýš důležité věnovat výše popsanému pozornost. Na stabilizaci ženských hormonů jsou doporučovány potraviny s obsahem fytohormonů, a to fytoestrogenů. Do salátů jsou ideální mořské řasy, ke snídani rozemleté lněné semínko a kravské mléko vyměňte za sójové.