Zánět v našem těle vzniká reakcí našeho imunitního systému na přítomnost virů, bakterií, toxických chemikálií a dalších škodlivých činitelů v našem organismu, nebo krátce po utrpění nějakého zranění, popisuje klinika Cleveland.
Náš imunitní systém začne na místo zranění nebo na místo, kde se vyskytují některé typy škodlivých činitelů, vysílat zánětlivé buňky a cytokiny. Jde o látky, které v našem těle stimulují produkci zánětlivých buněk.
Cytokiny jsou nezbytné pro zachycení bakterií, virů a dalších vetřelců a také pro hojení poraněné tkáně. Tento proces se projevuje mimo jiné otokem, zarudnutím nebo bolestí v daném místě. V takovém případě je vznik zánětu v našem těle nezbytný a prospěšný, akutní zánět se ale může vyvinout v chronický zánět, který má na naše zdraví negativní vliv.
Chronický zánět v těle
Tento nebezpečný typ zánětlivosti v těle způsobuje náš organismus, který v některých případech posílá zánětlivé buňky na určitá místa v našem těle, aniž by to bylo nutné nebo žádoucí.
Jedním z příkladů chronické zánětlivosti je i revmatoidní artritida. U tohoto onemocnění náš imunitní systém napadá kloubní tkáň, což může vést k jejich deformaci, rozpadu a silné bolesti.
Mezi symptomy chronického zánětu v těle patří:
- únava
- bolest
- úzkost
- deprese
- zvýšení tělesné hmotnosti
- problémy s trávením
- ztráta tělesné hmotnosti
- častý výskyt infekcí
Co způsobuje chronickou zánětlivost?
Tento rizikový stav má na svědomí nejčastěji neléčený akutní zánět či infekce, autoimunitní porucha nebo dlouhodobé působení škodlivých látek na náš organismus. Na vznik chronického zánětu v těle ale může mít vliv mimo jiné také obezita, kouření, nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobé vystavení se stresu.
Jak se tohoto stavu můžeme zbavit?
Se zbavením se chronické zánětlivosti nám může pomoci i náš jídelníček. Celá řada potravin totiž obsahuje složky, které mají silné protizánětlivé účinky, jako jsou antioxidanty a polyfenoly.
Patří mezi ně mimo jiné i obyčejný olivový olej, který najdeme téměř v každé kuchyni. Olivový olej totiž obsahuje celou řadu antioxidantů, mezi kterými se nachází i oleocanthal, jehož protizánětlivé účinky lze srovnat s ibuprofenem.
Dále vám s chronickou zánětlivostí pomohou také rajčata, ořechy, listová zelenina, tučné druhy ryb a ovoce, zejména borůvky, pomeranče a třešně.
Naopak vyhnout bychom se měli smaženým jídlům, průmyslově zpracovanému masu a rafinovaným sacharidům (bílé pečivo), tyto potraviny mohou totiž zánětlivost v těle zvýšit.
Zdroj: Cleveland Clinic, Healthline, SZÚ
KAM DÁL: Pozor na dlouhé vysedávání na toaletě, vede k tvorbě hemeroidů.