Flavonoidy můžete do svého jídelníčku přidat poměrně jednoduše. Jde o sloučeniny, které se vyskytují v některých druzích ovoce, zeleniny, v čajích, čokoládě a dokonce i ve víně, jak na svém webu uvádí Healthline.
Našemu zdraví prospěšné flavonoidy se tak vyskytují i v některých našich oblíbených pochoutkách.
Flavonoidy mají silné antioxidační vlastnosti, to znamená, že chrání naše buňky před poškozením oxidačním stresem, které může stát za vznikem celé řady vážných onemocnění, jak na svém webu uvádí WebMD.
Flavonoidy nám mohou pomoci mimo jiné s prevencí vzniku rakoviny, cukrovky a kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a další typy demence, jak dokazují studie.
Prevence infarktu a mrtvice
Flavonoidy jsou mimo jiné spojeny také s výrazně nižším rizikem mrtvice a srdečních onemocnění, jak dokazují studie.
Pokud se tedy chcete vyhnout těmto nebezpečným stavům, měli byste uvažovat o zařazení potravin s vysokým obsahem flavonoidů do vašeho jídelníčku. Flavonoidy se rozdělují na 6 podskupin.
Rozdělení flavonoidů a potraviny, které je obsahují:
- flavanoly – cibule, čaj, broskve, bobule, rajčata, kapusta, hrozny a červené víno, salát, jarní cibulka a brokolice
- flavan-3-oly - bílý čaj, zelený čaj, čaj oolong, černý čaj, fialové a červené hrozny, jahody, jablka, borůvky, kakaové a čokoládové výrobky
- flavony – petržel, červené papriky, celer, máta peprná a heřmánek
- flavanony – citrony, pomeranče, limetky, grapefruit
- isoflavony – sója, sójové výrobky, fava fazole a některé druhy dalších luštěnin
- anthokyany – červené a fialové hrozny, borůvky, brusinky, červené víno, jahody a ostružiny
Nejméně pět z výše uvedených druhů flavonoidů nám může pomoci se snížením vysokého krevního tlaku, jak dokazují studie.
Zdroj: WebMD, Healthline
KAM DÁL: Ve střevech se může nahromadit až několik kilo škodlivin. Nezapomínejte na očistu.