Grilování je skvělá příležitost, jak se venku potkat s kamarády, rodinou a užít si přitom i své oblíbené jídlo. „Bohužel pokrmy, které děláme na grilu, mohou obsahovat mnoho nezdravých tuků (to jsou ty, jež obsahují větší množství nasycených mastných kyselin) či velké množství soli, a to zrovna nejsou nejlepší ingredience pro zdraví našeho srdce. Velké množství soli zvedá krevní tlak a nenasycené tuky zase zvedají hodnotu cholesterolu,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.
Vybírejte kvalitní maso
Grilování neboli BBQ je postavené především na mase. Jeho výběr proto nenechávejte na náhodě. „Vždy je lepší preferovat kuřecí steak před krkovicí. Pokud si již vepřové maso chcete dát, tak volte spíše panenku či libové hovězí maso místo mastných žebírek. Budete-li dělat kuře, tak je dobré z něj předtím odstranit kůži (ve které je nejvíce tuku). Z kuřecího masa jsou nejlepší prsa, protože kuřecí stehna obsahují více tuku. Například porce grilovaného kuřecího stehna obsahuje až 3x více nezdravých tuků než libové kuřecí maso.“
U klobás kontrolujte složení
Mnoho lidí si grilování nedovede představit bez klobás. Při jejich nákupu se vyplatí nekoukat tolik na cenu, ale spíše na jejich složení. Především na obsah masa, tuku a soli. „Nekvalitní uzeniny mají často mnoho dochucovadel na bázi soli. Vybírejte ty, u kterých obsah nepřesáhne 2,5 %. Kvalitní uzeniny by také měly obsahovat 80 % a více masa. Nejlepší je volit uzeniny z drůbežího masa, ty mají vždy menší obsah tuku,“ má jasno odborník.
Vsaďte na špízy a ryby
Libové maso je zdravější, ale bohužel i dražší. Dobrou volbou je proto udělat si místo klasického steaku například špíz. Ušetříte na spotřebě masa a zároveň budete připravovat jídlo i se zdravou zeleninou. Ideální je paprika, cuketa, cibule nebo lilek. U libového, méně tučnějšího masa dávejte při grilování pozor, aby se nespálilo. Extra olej nemusíte přidávat, stačí maso jen více hlídat a častěji obracet.
„Nejlepším masem pro zdravé grilování jsou ryby, které obsahují pro naše srdce velmi zdravé tuky. Mořské ryby, jako jsou například tuňák, makrela, losos nebo sardinky, obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu EPA (eikosapentaenová) a kyselinu DHA (dokosahexaenová), které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová), jsou zase obsaženy v rostlinných olejích. Protože si lidský organismus nedokáže tyto polynenasycené kyseliny sám vyrobit, je třeba je ve vyváženém poměru přijímat přes potravu,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík.
Hlídejte si, kolik toho sníte
Samozřejmě je možné dát si jednou za čas hamburger či krkovici. Je ale důležité hlídat množství jídla, které konzumujete. „Při grilování je často problematické, že lidé jedí větší porce po dobu několika hodin, kdy se griluje. Zkuste si to „nezdravé“ dát nejdříve – a pak již během večera můžete jíst například jen salát či grilované kuřecí maso.“
Vyrobte si vlastní dresink
Velkou roli během grilování hrají i dochucovadla, jako jsou dresinky a marinády. „Ty kupované často obsahují mnoho přidané soli, tuků či cukru. Přitom domácí dresinky jsou velmi rychlé, levnější. A také většinou i chutnější než ty kupované.“ Zkuste si například udělat marinádu na maso z čerstvé šťávy citrónu a trochy olivového oleje s bylinkami, jako je rozmarýn a šalvěj. „Do salátových dresinků je dobré dávat bylinky, jako je petržel, koriandr nebo bazalka, společně s citrusovými plody, jako jsou pomeranč, citron či limetka, a trochou panenského olivového oleje. Pokud máte rádi krémové zálivky, tak místo majonézy volte jogurt či kefír,“ doplnil lékař.
Zdroje: redakce, projekt Srdce v hlavě, prof. MUDr. Michal Vrablík
KAM DÁL: Sezona grilování už je za rohem: Jak rychle a snadno vyčistit venkovní gril?