Medové dorty jsou v našich krajích poměrně rozšířeným dezertem, získaly si získal bezpočet příznivců, kteří na ně nedají dopustit. Některé jejich značky si můžeme koupit i v supermarketech, ale kdo se nebojí, může si vyzkoušet jednodušší recepty také doma a potěšit tak rodinu nejen chutí, ale i vůní, která se prožene celým bytem při pečení, jako za dob našich babiček.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
1 Hera
400 g hladké mouky
300 g krupicového cukru
3 lžíce medu
3 vejce
kypřicí prášek
perníkové koření
Krém:
1 máslo
1 kondenzované mléko
Na přípravu medového korpusu budeme potřebovat jednu kostku Hery, 400 g hladké mouky, 300 g krupicového cukru, 3 vejce a 3 větší lžíce medu. Dále si na těsto připravíme perníkové koření a lžíci jedlé sody nebo kypřicí prášek do pečiva. Na spojení upečeného korpusu pak použijeme směs másla (250 g) a kondenzovaného mléka. Suroviny máme pohromadě, pusťme se tedy do pečení…
Chce to čas a trpělivost
Jak na to? Nejprve rozpustíme kostku Hery, do níž následně přidáváme další suroviny na přípravu těsta. Vše je nutné opravdu dobře promíchat, nešetříme proto síly, elektrický mixér ani čas. Ideální bude, když se těsto promíchá klidně i čtvrt hodiny, ale deset minut postačí, jestliže by vás tlačil čas. Těsto je hotové, teď přijde na řadu trochu výtvarného umění. Na pečicí papír si můžeme nakreslit tvar, který by měla budoucí lahůdka mít mít. Chceme mít dort kulatý, hranatý nebo si rovnou troufneme na tvar netradiční? Fantazii se meze nekladou, nezbytné je jen to, aby všechny obrazce byly stejné (vzhledem k množství těsta by měly mít obsah přibližně jako kruh velikosti běžného talíře) - budeme totiž potřebovat 6 tenkých placek, tedy i šest předloh.
Šest tenkých placek
Na pečicí papír, položený na plech, “natřeme” těsto v tenké vrstvě. Řídíme se přitom tím, že má jít vždy o jednu šestinu připraveného těsta, tedy alespoň přibližně. Pečení jedné takové placky zabere při teplotě těsně pod 180 °C přibližně 10 minut, musíme je ale hlídat, aby příliš neztmavly. Upečené tvary ještě zarovnáme nožem a přebytky si můžeme rozdrobit do talíře - později je ještě využijeme.
Nejjednodušší krém
Upečeno máme, teď přichází čas na krém a spojování placek. Krém nemůže být jednodušší. Do misky dáme povolené máslo a kondenzované mléko, použijeme mixér a po chvíli se dočkáme vynikajícího krému, kterým zcela obyčejně promažeme a spojíme upečené korpusy. Tím můžeme mít hotovo. Kdybychom ale chtěli svůj výtvor dovést k dokonalosti, potřeme zbytkem krému jeho boky a posypeme jej drobečky z odřezaných nerovností.
I když by měl takový dort vydržet čerstvý opravdu dlouho (raději ale přece jen v chladu, vzhledem k máslu), jen těžko to vyzkoušíte. Je tak výborný, že se příštího víkendu určitě nedočká!
Zdroj: rodinné recepty paní Lenky Schořové
KAM DÁL: Carevna Kateřina Veliká měla celé zástupy milenců: Za noci s panovnicí dostávali paláce, hodnosti i celé vesnice.