Voňavé česnekové placky vám budou závidět i sousedé. Rychlé víkendové pohoštění pro hosty i večeře pro celou rodinu

Česnekové placky mohou posloužit jako chuťovky k vínu i pivu, jako pohoštění pro návštěvu i jako večeře pro celou rodinu (ilustrační foto)
 

Venku už přece jen není právě teplo, a tak se i o volných dnech můžeme raději schovat doma. A k víkendové pohodě jistě patří i něco dobrého a voňavého pro chuť ke svačině, k večeři nebo třeba i ke skleničce vína při posezení s přáteli. K tomu všemu výborně poslouží rychlé a vynikající plněné česnekové placky. Budou hotové za chviličku a pochutná si celá rodina i návštěva. Jak na to? 

Je to jednoduché a jistě budete překvapeni výsledkem. Přitom opravdu stačí málo a můžeme začít kouzlit. Na těsto, ze kterého budeme později placky tvarovat, stačí 250 g hladké mouky, 40 ml oleje, 80 ml studené vody, špetka soli a půl čajové lžičky prášku do pečiva. Jak lze vytušit, po smíchání těchto surovin a důkladném prohnětení vznikne těsto, s nímž můžeme ihned pracovat, nemusíme tedy čekat, až základ vykyne. 

Záleží jen na vaší chuti

I když bychom mohli vytvarovat placky a ty ihned osmažit, chuťovky budou ještě lepší, když je naplníme. Čím? V zásadě právě tím, co má kdo nejraději. S úspěchem se jistě setká nastrouhaný tvrdý sýr, ale klidně i sýr plísňový, který tomuto jídlu dodá další dimenzi. Pokud jsou ale strávníci spíše příznivci masitých pokrmů, nic nebrání tomu, abychom placky naplnili třeba najemno nakrájeným uzeným masem, přidat můžeme i oblíbené bylinky. Bez šance není ani nakládaná kukuřice, jarní cibulka a další podobné náplně. Zkrátka - fantazii se ani v tomto případě meze nekladou. Kdo má rád silnější česnekovou chuť, může před naplněním na střed placky rozetřít utřený česnek. Ti, kteří dávají přednost jemnější chuti, jej použijí až později. 

Plníme jako knedlíky

Postup plnění placek se podobá přípravě plněných knedlíků. Kousky těsta, které volíme podle požadované výsledné velikosti placek, rozválíme, doprostřed položíme náplň a dobře zabalíme. Potom vzniklou “kuličku” znovu položíme na vál, mírně pomoučníme a opatrně ještě jednou rozválíme. Rozvaha je tady na místě, protože nechceme těsto protrhnout. Jakmile je tato fáze přípravy hotová, můžeme se pustit do smažení.

Osmažit a je hotovo

Plněné placky smažíme na suché pánvi - ideálně s nepřilnavým nebo nerezovým povrchem - z obou stran dozlatova. Nutný čas závisí na síle těsta, ale je možné tušit, že čím tenčí je, tím křupavější a lahodnější pochoutku se nám podaří připravit. Jakmile placky vyndáme z pánve, máme v podstatě hotovo. Teď už zbývá jen dovést naše dílo k dokonalosti potřením kapkou kvalitního oleje, do kterého jsme přidali dostatečné množství česneku. 

Ještě jemnější chuť? Žádný problém...

Během půl hodiny může být hotovo. Příprava je tedy vhodná i při nečekaně ohlášené návštěvě nebo ve chvíli, kdy zkrátka děti dostanou chuť na něco dobrého. Při podávání je možné chuť plněných česnekových placek ještě zjemnit zakysanou smetanou. Teď už nezbývá nic jiného než rodině, přátelům i sobě samým popřát dobrou chuť. 

KAM DÁL: Onemocnění kloubů: Kterým potravinám je lepší se vyhnout, abyste zbytečně netrpěli?