Silvestr s chlebíčky a pomazánkou, to má skoro každý. My máme něco pro masožravce. Někdo má rád vařené koleno, podobně jako klasický ovar. Kdo chce mít kůžičku pěkně křupavou, ten předvařené koleno dopeče v troubě.
Vepřové koleno vařené i pečené
Na vařené koleno potřebujeme 2 až 3 lžičky soli, lžičku celého pepře, můžeme přidat pár kuliček nového koření a několik kuliček plodu jalovce. Podle toho, jak máme rádi, můžeme použít 1 až 2 lístky bobkového listu. Nic nekazíme, když do hrnce přihodíme jednu oloupanou cibuli a stroužek česneku.
- Vaříme koleno
Připravíme si hrnec, do kterého se nám vejde maso s kostí. Zalijeme vodou a vhodíme všechny ingredience. Nejlepší je vařit koleno nebo kolena v papiňáku. Přivedeme do varu a asi pět minut takhle vaříme naplno, aby se maso zatáhlo, pak stáhneme plamen a vaříme asi ještě 1,5 hodiny.
Měkké koleno pak vyjmeme z vývaru a necháme okapat. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 °C. Maso pak vložíme do pekáče, zalijeme pivem a propečeme asi 30 minut. Občas ho přelejeme pivem a přidáme teplotu na 220 °C, dokud není kůže vypečená do požadované barvy. Můžeme, ale nemusíme použít na maso nějaké oblíbené koření či marinádu.
Marináda: Připravíme si dvě lžíce sladké chilli omáčky, půl lžičky pepře, 1 lžíci sojové omáčky a 5 česneků a 2 cibule. Uvařená kolena pak potřeme marinádou a podlijeme vývarem z kolena, přidáme 5 česneků a dvě cibule rozkrojené napůl a přikryté pečeme asi 1,5 hodiny za častého podlévání na 200 °C. Potom odkryjeme a upečeme dokřupava. Pečené koleno podáváme s čerstvým pečivem, křenem a hořčicí.
Pokud trváme na tom, že k večeři musí být na silvestra maso, ale pečené koleno nás nějak nenalákalo, zkusíme ho připravit netradičně.
- Zapečené koleno se zelím
Budeme potřebovat dvě vepřová kolena, 1 kg kysaného zelí, sůl, kmín, 1 cibuli, olej a 1 pikantní klobásu. Kolena rozsekneme a vložíme do hrnce, přidáme sůl, drcený kmín a uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme vývarem a případně dosolíme. Dusíme asi 20 minut.
Potom kolena vyndáme z vývaru, obereme od kostí a do mísy nebo pekáčku rozložíme po dně podušené zelí. Na něj rozložíme stejnoměrně maso a na kolečka nakrájenou klobásu. Poté zapečeme v troubě a podáváme s chlebem.
Vývar se hodí na vydatnou česnečku
Vývar z kolena se druhý den hodí na pořádnou vyprošťovací česnečku. Studený vývar scedíme, přidáme majoránku, můžeme dát i brambory pokrájené na kostičky a přivedeme do varu. Do hrnce můžeme přidat i kousky masa, které jsme nespotřebovali.
Před uvařením brambor si připravíme stroužky česneku, které prolisujeme do polévky těsně před tím, než vypneme plamen. Kolik česneku použijeme, je na nás. I do polévky můžeme dát před dovařením nakrájenou klobásu. Nakonec dosolíme a opepříme podle chuti.
Zdroj: Recepty kuchařky Adély Vránové
KAM DÁL: Česnek chrání před nemocemi, stačí stroužek denně. V kuchyni je skvělý i jako koření.