Není ovšem důvod se okamžitě hrnout do drastických diet a měnit své stravovací návyky ze dne na den. Proto vám přinášíme tipy na pět výživných a běžně dostupných potravin, které pročistí tělo a dodají vám ztracenou energii.
Nastartujte metabolismus
O zázračných účincích citronů toho bylo napsáno již mnoho. Vymačkaná citronová šťáva obsahuje vysoký podíl vitamínu C, který posiluje imunitu, přispívá funkci srdce a snižuje tlak. Citron dokonce může působit jako prevence proti rakovině. Jak využít jeho účinky co nejvíce?
Vkročte do nového dne tím, že vypijete sklenici vlažné vody s čerstvě vymačkaným citronem. Během spánku se naše tělo regeneruje, ale nepřijímá žádné živiny. Jakmile se probudíte, je zpomalená nejen vaše mysl, ale i metabolismus. Díky sklenici vody s citronem se hydratujete, ale hlavně nastartujete trávicí systém.
Léčivá síla v malém stroužku
Česnek je proslulý svými detoxikačními účinky. Stimuluje játra k produkování enzymů, které napomáhají tělu vyplavovat toxiny a budovat silnější imunitu. Také působí jako přírodní čistička krve a redukuje možná rizika vzniku krevních sraženin.
Nenechte se odradit výrazným zápachem z úst, který česnek zanechává, a přidejte do většiny jídel jeden až dva rozmačkané stroužky. Přihoďte si do kabelky krabičku mentolových žvýkaček bez cukru, díky kterým si nikdo vaší obliby v této zelenině ani nevšimne.
Zdraví ukryté v zelené hlávce
Většina z nás brokolici rázně odmítá, a to především v důsledku špatných zkušeností ze školní jídelny. Těmto časům je ale dávno konec – dejte této pochoutce druhou šanci. Brokolice je bohatá na hořčík, který přispívá ke správné funkci svalů, srdce a tvorbě hormonů. Drobné růžičky v sobě ale schovávají mnohem víc – přítomný draslík zbaví vaše tělo přebytečné vody a také srovná hladinu krevního tlaku.
Abyste si na brokolici opravdu pochutnali, nesmíte ji rozvařit. Nejenže bude mít odpudivou barvu a konzistenci, také ale ztratí všechny důležité živiny. Do vroucí vody přidejte kmín, který působí proti nadýmání, a poté vložte růžičky brokolice. Vařte maximálně tři minuty, nechte okapat a můžete podávat jako součást přílohy.
Načerpejte sílu z kořenové zeleniny
Červená řepa je další potravinou, na kterou lidé mají špatné vzpomínky z dětských let. Dejte jí druhou šanci stejně jako brokolici a uvidíte, že nebudete litovat. Červená řepa je bohatá na hořčík, vitamín C, železo, sodík, vápník a křemík, který je skvělým pomocníkem nejen v boji s viry v organismu, ale i roztřepenými nehty a lámajícími se vlasy.
Způsobů přípravy a využití řepy je spousty – můžete ji přidat do salátů, udělat z ní polévku nebo odšťavnit do ranního fresh džusu na cestu do práce. Skvěle chutná například v kombinaci s mrkví a jablky.
Znáte plod hruškovce přelahodného?
Avokádo je "podivínem" mezi ovocem – má velmi nízký obsah cukru, je bohaté na zdravé tuky a obsahuje téměř 20 minerálních látek a vitamínů. Vláknina se postará o hladký chod trávicího systému, který může pomoci při redukci hmotnosti. Po konzumaci avokáda se budete cítit déle sytí a výrazně tím zmenšíte pravděpodobnost potřeby záchvatového přejídání nezdravými pamlsky.
Kromě toho se můžete těšit na pevnější kosti, zdravější oči a sníženou hladinu cholesterolu. Nebojte se tedy vystoupit ze své komfortní zóny a vychutnejte si exotické avokádo jako svěží pomazánku ke snídani – dužinu stačí rozmačkat, zakápnout citronem, přidat trochu česneku a máte hotovo!