Jak udělat šťavnaté kuřecí řízky? Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel, chutnat budou i bezlepkové

Základem je samozřejmě kvalitní maso
 

Smažený řízek do českých domácností neodmyslitelně patří. Ale jak udělat ten opravdu nejlepší? Záleží na mnoha detailech, dochucení pokrmu a i na postupu při vaření. Podívejte se na sedm rad, díky kterým se z vás stane "řízkový král".

Strouhanka

Chybu neuděláte, když si strouhanku připravíte doma. Pomocí mixéru, mlýnku nebo i klasického struhadla. Potom ji můžete ještě prosít od větších kousků, abyste dosáhli co nejjemnější konzistence. Pokud si strouhanku kupujete, dohlédněte na kvalitu a vybírejte od ověřených dodavatelů.

Obalování

Trojobal. Všichni to sice znají, ale i tohle známé trio (vajíčko, mouka, strouhanka) může být ještě lepší. Respektive záleží na kvalitě i těchto surovin. Jak opravdu dosáhnete křupavého a zlatavého obalu?

TIP: V hlubokém talíři vejce rozmíchejte a přidejte 1-2 lžíce piva, pepř a sůl. Pokud nemáte pivo, nařeďte vejce mlékem.

Olej - na čem smažit

Může se to zdát jako malichernost, ale i olej má svůj podíl na výsledném chodu. Proto vždy vybírejte olej, které je doporučený na smažení či fritování. K tomu do pánve přidejte i kousek másla. A olej dle potřeby přidávejte, nenechte ho připalovat.

Doba smažení

Někdo smaží dlouho a pomalu a někdo zase na prudkém žáru a rychle. Zkuste najít kompromis. Rozpalte pánev na největším žáru, ale potom uberte, aby plamen (žár) byl o trochu více než na průměru. 

Po smažení

Už během smažení rozehřejte troubu na 100 °C. Pokud máte na troubě program, který jídlo pouze ohřívá, zvolte ho. Čerstvě osmažené řízky dejte do uzavíratelného pekáče a vložte do trouby. Zachováte tak jejich čerstvost i teplotu. Díky teplé troubě budou řízky ještě křehčí.

Maso

To nejdůležitější je samozřejmě maso a jeho původ. Proto vždy vybírejte maso, u kterého znáte jeho původ i kvalitu. Výsledkem vám pak budou jemné kuřecí řízky. 

Zdravější verze

Jak si tuto oblíbenou specialitu připravit zdravěji? Například klasickou hladkou mouku můžete nahradit za pohankovou. A strouhanku z bílého pečiva vyměňte za kukuřičnou. V kombinaci s pohankovou moukou a kukuřičnou strouhankou jsou řízky zcela bezlepkové. Aby byly řízky dietní, místo smažení je upečte dokřupava a dozlatova v troubě. Nejlépe na více stupňů a kratší dobu.

Zdroj: recepty kuchařky Aleny Vránové

KAM DÁL: Jíte, přesto máte stále hlad. Některé potraviny prostě nezasytí, říká MUDr. Moravec a vysvětluje, které to jsou.

Klíčová slova: