Příliš vysoké hodnoty krevního tlaku značí mimo jiné také přetížení žil, srdce, ledvin, mozku a očí. Dlouhodobé působení vysokého tlaku krve na stěny cév může vážně poškodit naše orgány. Pokud tedy hypertenzí trpíte, měli byste usilovat o opětovné snížení vysokého krevního tlaku co možná nejrychleji. Pomůže vám s tím jeden sytě zbarvený nápoj. Řeč je o řepovém džusu.
Šťáva z řepy
Pravidelná konzumace džusu z řepy může dramaticky snížit hodnoty krevního tlaku, a to už do několika málo hodin. Dodává totiž našemu tělu dusičnany, které jsou pro snížení krevního tlaku nezbytné.
Studie, kterou provedla charitativní organizace British Heart Foundation, zkoumala 64 dobrovolníků trpících hypertenzí. Participanti v daném výzkumu pili 250 ml řepového džusu každý den. Vysoké hodnoty krevního tlaku se u nich podle vědců, kteří na studii dohlíželi, vrátily do normálu mnohem dříve, než se předpokládalo.
Účinek řepové šťávy na organismus lidí, u kterých vznikla hypertenze, byl podle expertů srovnatelný s mnohými léky ke snížení vysokého krevního tlaku. Na rozdíl od léčiv na předpis ale konzumace šťávy z řepy nemá žádné negativní vedlejší účinky na naše zdraví.
„Výsledky naznačují, že doplnění dusičnanů do našeho jídelníčku je jednoduchým a efektivním způsobem, jak účinně zvládnout krevní tlak,“ potvrdili vědci. „Než se se tento přístup stane doporučenou léčbou pro pacienty s vysokým krevním tlakem, je zapotřebí provést další studie s více pacienty,“ pokračovali.
Jak správně připravit zeleninu, pokud se chcete zbavit hypertenze?
„Prokázali jsme, že denní dávka anorganických dusičnanů může být stejně účinná jako léky pro snižování krevního tlaku a nejlepší na tom je, že ji můžeme získat z červené řepy a jiné listové zeleniny,“ objasnila vedoucí výzkumu profesorka Amrita Ahluwalia.
„Pokud chcete tyto látky zařadit do vaší stravy, určitě nepřipravujte zeleninu ve vodě, dusičnany jsou totiž rozpustné ve vodě a ze zeleniny je tak vyvaříte. Ideální je tyto potraviny připravovat na páře nebo je konzumovat ve formě šťávy,“ dodala.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Žaludeční vředy: Proč jsou tak nebezpečné a jak jim předejít.