Zvýšení hladiny cukru v krvi do určité míry se není třeba obávat, tento jev je totiž zcela normální. Sacharidy, které přijmeme prostřednictvím naší stravy, zvyšují hladinu cukru v krvi mnohem více než ostatní druhy potravin. Je to způsobeno tím, že sacharidy se v našem organismu rozkládají na glukózu mnohem rychleji.
Lidé, kteří trpí cukrovkou, si tedy musí dát pozor zejména na množství sacharidů ve stravě, produkce hormonu, který běžně pomáhá tělu hladinu cukru v krevním oběhu stabilizovat, je totiž u těchto lidí narušena.
Příliš vysoká hladina cukru v krvi nám může způsobit celou řadu zdravotních problémů.
Citronová šťáva
V boji proti příliš vysoké hladině glukózy v krevním oběhu se ale naštěstí můžete spolehnout hned na několik jednoduchých způsobů, jak ji snížit. Jedním z nich je i obyčejná citronová šťáva. Tato kyselá tekutina má totiž schopnost hladinu cukru v krvi účinně snižovat, jak dokazují studie.
Rozhodně se ale nedoporučuje pít citronovou šťávu samotnou. Nejen, že by to pro většinu z nás nebyl příliš příjemný zážitek, ale navíc by vám kyselina citronová, kterou tento typ šťávy obsahuje, mohla vážně poškodit zubní sklovinu, a to zejména při její pravidelné konzumaci.
Ideální je proto zředit citronovou šťávu s vodou nebo si ji přidat do čaje.
Voda s citronovou šťávou
Tento nápoj má navíc celou řadu dalších benefitů, mezi které patří mimo jiné:
- podpora zažívání
- pomáhá s hubnutím
- zabraňuje oxidaci
- dodává našemu organismu dávku vitamínu C
- prevence ledvinových kamenů
- zdravá dávka draslíku
Zdroj: Express, Cleveland Clinic, Springer Link
KAM DÁL: Běžný zvyk, který zvyšuje riziko předčasné smrti.