„Žádné akce letos asi nebudou, ale i tak připravujeme mladá vína. Budou se vydávat v prodejně, aby si je každý mohl ochutnat doma,“ uvedl Rudolfský. Společnost uvede na trh kolem 2 000 lahví mladých vín, obvykle jich bývá třikrát více. Důvodem je nejistý odbyt vzhledem k pandemii a omezením, která s ní souvisejí.
Vinaři kvůli koronaviru letos ani nezvali veřejnost na sběr uzrálého vína z nejznámějšího kutnohorského vinohradu pod chrámem svaté Barbory. V jiných letech se zájemci mohli do sklizně zapojit, navazovalo se tím na dávnou tradici, kdy se nosily hrozny v putnách do lisovny v Jezuitské koleji.
V květnu přišli o polovinu úrody
Vinné sklepy Kutná Hora hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, letos sklidily 50 tun hroznů. V jiných letech byla sklizeň i pětkrát vyšší. Výnosy se letos snížily kvůli chladnému a deštivému počasí v červnu. Podle Rudolfského spadlo velké množství srážek, které poznamenalo kvetení révy. „Už v tom květu jsme přišli o padesát procent úrody. Počasí nám v letošním roce zkrátka moc nepřálo, takže sklizeň je o mnoho nižší,“ vysvětlil Rudolfský. Kvalita hroznů je podle něj průměrná.
Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly.
Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.
KAM DÁL: Vůni svařáku si zamilujete a nemusí vás bolet hlava. Základem je správné víno a koření.