Vajíčka, oblíbená potravina, kterou můžete využít k tomu, abyste udělali rychlou snídani, oběd nebo večeři. Mnozí z nás ale netuší, že se bezpočet odborníků na výživu pře o to, zda jsou prospěšné pro náš organismus.
Na jednu stranu jsou nesporné jejich benefity, ovšem každá mince má dvě strany. Právě druhá strana poukazuje i na to, že mají škodlivé vlastnosti pro náš organismus. Pravdu je velmi těžké najít, protože se rok od roku objeví nové studie. Velikonoce jsou ale za dveřmi, a proto bezesporu není od věci si něco o vajíčkách říci.
Pozitivní vliv na pleť
Tohle je fakt, který žádná studie nejspíše nedokáže popřít. Vajíčka totiž mají hodně vitaminů ze skupiny B a ty pomáhají tvořit části buněčných membrán, a tudíž jsou nezbytné pro fungování kožních buněk. Právě tento vitamin vytváří v pleti klíčový kolagen a elastin, díky čemuž zůstává kůže mladá a pevná.
Další složkou vejce je lutein, což je velmi silný antioxidant, jenž chrání pleť před škodlivými látkami. Obsahuje ale také draslík, vitamin A a samozřejmě spoustu bílkovin. Opravdu nenalezneme moc potravin, které by byly takovou zásobárnou prospěšných prvků.
Vajíčka se dají použít i jinak než jako jídlo
Nemusíme je pouze konzumovat, mají daleko šiřší využití. Dají se využít i jako pleťová maska, konkrétně pak bílky. Ta je známá pro své čisticí a vyhlazovací schopnosti. Stačí si vzít bílek, natřít ho na obličej a po zaschnutí opláchnout vlažnou vodou.
Vysoký obsah cholesterolu
Tím se dostáváme k negativním stránkám vajíček. Mají opravdu velmi vysoký podíl cholesterolu. Dietologové tudíž vůbec nedoporučují konzumovat žloutky, ač je právě v nich maximum prospěšného. Faktem ale je, že je pořád lepší do sebe dostat trochu cholesterolu z vajec než ze smažených jídel či cukrů.
Bio vejce, jak to s nimi je?
Bio životní styl je momentálně hodně trendy. Samozřejmě se na trhu objevila i “bio” vejce od slepic z podestýlky. Pravdou je, že právě tato vejce jsou skutečně lepší. Ve velkých chovech jsou totiž slepice pumpovány antibiotiky a dalšími chemickými látkami. Proto je lepší si dát k snídani dvě zdravá vejce, než jich sníst spoustu nezdravých.
Vajíčka a typy přípravy
Míchaná vajíčka - nejlepší jsou v tomto případě míchané bílky, třeba v kombinaci s čerstvým špenátem a celozrnným pečivem, což je super forma snídaně, jelikož do těla dostanete spoustu energie.
Vajíčka natvrdo - další super nápad, jak s vajíčky naložit. Třeba je hezky rozprostřít na tmavý chleba a máte rychlovku, třeba oběd.
Existují samozřejmě další desítky receptů, jak je připravit. Jedno je ale jisté. Vajíčka rozhodně nepatří do zdravé stravy a s jejich konzumací by to člověk rozhodně neměl přehánět. Především pak s těmi, která koupíte ve většině supermarketů. Tam je podíl zdravé složky v porovnání s nezdravou poměrně odlišný od těch, která byste dostali v obchodech s bio potravinami.