Pokud se alespoň jednou v roce vydáte na houby, určitě už máte v hlavě plán, jak s “úlovkem” naložíte. A když se nakonec ještě poštěstí a vy si nesete domů plný košík, můžete začít svoje nápady realizovat. Jenže proč pořád dokola opakovat jen několik nejznámějších receptů? Přitom z minulosti jich známe snad stovky - a jsou vynikající. Co třeba zkusit smetanovou omáčku s houbami?
400 g tvrdých hub
dvě lžíce hladké mouky
250 ml sladké smetany ke šlehání
200 ml zakysané smetany
500 ml vody
Koření: mletý kmín, pepř, nové koření, bobkový list, sůl
Případně: ocet na dochucení
Smetanová omáčka
Jak na to? Z košíku nejprve vybereme tvrdší houby, které samozřejmě důkladně očistíme a poté je nakrájíme. Ideální jsou silnější plátky, které se dobře uvaří, ale udrží si konzistenci. Již při přípravě hub můžeme dát do hrnce ohřívat půl litru osolené vody s novým kořením a kmínem. Jakmile se začne vařit, přisypeme do ní houby a zhruba čtvrt hodiny vše povaříme.
Zatímco se budou houby vařit, využijeme čas na smíchání obou kelímků smetany a zašleháme do nich mouku a poté i trochu horké vody. Jakmile jsou houby uvařené, vyndáme koření a do vody vmícháme připravené smetany. Máme prakticky hotovo. Omáčku už jen dochutíme pepřem podle chuti, případně přisolíme a po další čtvrt hodině, kdy vše vaříme s občasným promícháním, je hotovo docela. A co k omáčce? Klidně si můžeme vybrat mezi bramborem a houskovým knedlíkem, nezklame ani jedno.
500 g tvrdých hub
100 g slaniny
1 l masového vývaru
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce plnotučné hořčice
2 ks stroužky česneku
2 ks cibule
sádlo
Koření: sladká mletá paprika,
majoránka, pepř, sůl
hladká mouka na zahuštění
Houbový guláš
Ani při přípravě houbového guláše nemůžeme vynechat důkladnou očistu základní suroviny, tedy samozřejmě hub. Opět si vybereme pokud možno ty nejtvrdší kousky, které bude možné nakrájet na větší kusy - v guláši “nahradí” maso, tak s nimi také tak zacházíme.
Základem pro omáčku je na tuku osmažená slanina spolu s cibulkou. V tomto případě se doporučuje využít místo oleje sádlo, omáčka je určitě chutnější. Když začne slanina vonět, přidáme k ní houby a vše zalijeme ideálně masovým vývarem. Pokud nemáme, můžeme použít i vývarovou kostku, ale jistě víme, že doma připravený vývar bude vždy lepší variantou. Na dochucení potřebujeme papriku, samozřejmě sůl a pepř, špetku majoránky a sušeného česneku (nebo samozřejmě česnek čerstvý), rajský protlak a případně i hořčici podle chuti. Nakonec omáčku zahustíme moukou a po převaření můžeme podávat krásně vonící jídlo na stůl - opět s knedlíkem, ale chutnou variantu vykouzlíme i s chlebem, který k tomuto guláši hojně jedli naši předci.
KAM DÁL: Osudové náhody sira Fleminga. Revoluční penicilin objevil díky otevřenému oknu v laboratoři