I v dnešní době jsme zvyklí využívat mnoho druhů bylinek, ale jsou přece jen i takové, o nichž se tolik nemluví. A jednou z nich je právě šeřík, o jehož léčivých účincích ví asi jen málokdo. A přitom jej můžeme najít doslova všude kolem sebe - na vesnici, volně v přírodě i ve městě. Je samozřejmé, že právě ve městě nezbavíme celý nádherný keř všech květů, ale na čaj si jistě natrhat můžeme. Jak se šeříkem nakládat, aby nám pomohl co nejlépe?
Sběr a uchovávání květů
Sbíráme a konzumujeme kvítky šeříku, které bychom ideálně měli otrhat před plným květem. Následně je můžeme využít ihned v čerstvé podobě, nebo jako i jiné bylinky usušit třeba na zimu. Určitě nebudeme litovat, protože účinky se projeví hned v několika oblastech, a to podle způsobu, jakým jej využijeme.
Co s šeříkem?
Z šeříku můžeme připravit buď čaj, sirup nebo tinkturu pro vnitřní užití (tedy pro vypití) nebo květový olej na obklady.
Pokud se rozhodneme pro některou z prvně jmenovaných variant, může nám čaj nebo sirup pomoci proti migrénám i “obyčejné” bolesti hlavy, ale také při bolestech v krku, zmírňuje nepříjemné příznaky angíny, dny i žaludeční nevolnosti. Stejně tak má příznivé účinky na uklidnění bolestí při revmatismu. Zvláště ženy jistě potěží informace, že díky jeho schopnosti zrychlovat metabolismus přispívá k rychlejšímu hubnutí - samozřejmě při vlastní aktivní snaze o shození několika kilogramů.
Namažme se šeříkem
Zatracovat bychom neměli ani zevní účinky šeříku - hlavně v podobě šeříkového oleje nebo masti. Masáž s jejich použitím pomůže při uvolňování zatuhlých svalů, má protizánětlivé účinky a podle některých zdrojů má podobné schopnosti jako krémy s UV faktory. Kromě toho navíc působí jako antioxidant, který - jak víme - dokáže oddálit stárnutí pleti. S trochou nadsázky tak můžeme předpokládat, že pití šeříkového čaje a aplikace oleje nebo masti napomůže k našemu štíhlejšímu a mladšímu vzhledu - a to už za trochu námahy stojí.
Jaké jsou základní recepty?
- Šeříkový čaj je na přípravu jednoduchý. Přibližně jednu polévkovou lžíci nasypeme do běžně velkého čajového hrnku a přelijeme horkou vodou. Po půl hodině louhování máme nápoj připravený.
- Šeříkový sirup sice zabere o trochu více času na přípravu, na druhou stranu ale výsledek zase překvapí i zaryté odprůrce přírodní lékárny. Postup je jednoduchý. Budeme potřebovat vytříděné obrané šeříkové kvítky v poměru 1:1 s cukrem. Dále použijeme stejné množství vody a šťávu z jednoho citronu. Vodu přivedeme k varu, nasypeme do ní cukr, který necháme rozpustit, a potom i šeříkové kvítky. Na mírném plameni necháme směs přibližně pět minut, přilijeme podle chuti citronovou šťávu a po vychladnutí můžeme plnit do lahve a uložit do lednice.
- Šeříkovou mast připravíme z kokosového oleje, šeříkových květů, propolisové tinktury a včelího vosku. Kokosový olej a šeříkové květy použijeme opět v poměru 1:1, a to tak, že olej rozehřejeme nad párou a přidáme do něj květy. Směs rozmícháme a necháme do druhého dne stát. Další den vše znovu rozehřejeme, promícháme a o den později postup opakujeme s tím rozdílem, že rozehřátý olej přecedíme a přidáme k němu několik kapek propolisové tinktury a kousek rozehřátého včelího vosku a důkladně promícháme, aby se vše propojilo. Naplníme do skleničky a můžeme používat.
- Stejně jako všechny ostatní léčivé byliny můžeme i šeřík použít také na ozdobu pokrmů. Mufiny, dorty nebo i krémové dezerty dostanou hned jinou a svěží podobu, když budou posypaé krásně voňavými šeříkovými kvítky.
KAM DÁL: Vysoký tlak mohou mít i plíce. V boji s plicní hypertenzí pomůže včasná diagnóza.