Boršč obsahuje mnoho zdravých potravin, které se řadí mezi nejlepší dietní jídla na hubnutí. Vyzkoušejte originální ukrajinský recept na boršč, který si ihned zamilujete!
Ingredience
- 12 šálků hovězího nebo zeleninového vývaru
- 5 šálků zeleného nebo červeného zelí (nakrájeného na tenké plátky)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 střední mrkve (nakrájené nadrobno)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 velké řepy (oloupané a nakrájené na úzké proužky – zápalky)
- 4 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 150 g rajčatového protlaku (1 velké balení)
- 2 lžičky soli
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce bílého octa
- 3 velké stroužky česneku (nastrouhaného najemno)
- mletý černý pepř dle chuti
- ¼ šálku kopru nebo petrželky (jemně nasekané)
- zakysaná smetana a žitný chléb (na ozdobu a k podávání)
Postup
- Do velkého hrnce (cca 5–6 l) vlijte vývar, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu.
- Zatímco se vývar s listy začíná vařit, umyjte zeleninu, oloupejte ji a nakrájejte.
- Jakmile se vývar vaří, přidejte do něj zelí a hrnec přikryjte pokličkou. Počkejte, dokud se vývar se zelím opět nezačne vařit, a od té doby vařte po dobu 20 minut.
- Připravte si velkou pánev a vlijte do ní lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za občasného míchání restujte 5 minut.
- Do pánve přidejte řepu, zbývající olej a vařte 3–4 minuty.
- Následně zeleninu přidejte do hrnce společně s bramborami, rajčatovým protlakem a solí.
- Polévku zakryjte a vařte na mírném ohni dalších 20 minut.
- Po této době vypněte teplo a přidejte ocet, česnek a pepř. Promíchejte a nechte boršč 10 minut odstát, aby se mohly chutě vzájemně propojit.
- Na závěr přidejte nasekaný kopr a dochuťte solí, pepřem, případně trochou octa.
- Podávejte horké s trochou zakysané smetany a pečivem dle vlastního výběru. Můžete podávat také se stroužkem česneku, který je možné natřít na chléb.
zdroj: rednumberone.com
Tipy pro vás
Uvařený boršč můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až po dobu 5 dní. Pokud ho chcete znovu jíst, přihřívejte vždy pouze tolik množství, které spotřebujete. Neustálé přihřívání a chlazení pokrmu nesvědčí.
Chcete-li boršč uchovat déle, je možné ho v mrazáku skladovat až po dobu 3 měsíců. Můžete si boršč rozdělit do několika menších sáčků (na jednotlivé porce) a zmrazit je zvlášť. Nebudete tak muset rozmrazovat celé množství boršče, pokud si budete chtít pochutnat jen na troše polévky.
Rozhodnete-li se přidat do polévky maso, doporučujeme použít žebra, polévkové kosti nebo jakékoliv maso s trochou tuku, který dodá polévce výraznější chuť.
Upřednostňujete boršč bez masa, který je jednodušší a rychlejší? Pak bílkoviny v podobě masa nahraďte fazolemi.
Boršč a zdraví
Boršč se řadí mezi nejzdravější recepty z červené řepy a zelí, které můžete v kuchařkách najít. Náš boršč je zajímavý nejen na pohled díky hluboké rubínové barvě. Je také velice výživný, jelikož obsahuje řepu plnou železa, mrkev mající betakaroten, brambory s obsahem vitamínu C, draslíku a vitamínu B6 a také zelí, které obsahuje vitamíny K, C, vlákninu a další živiny. Chcete-li přidat do boršče fazole, dopřejete si významnou dávku bílkovin navíc.
Chcete sobě a své rodině dopřát výživnou pochoutku, po které se jen zapráší? Pak je boršč jasnou volbou. Nechte si chutnat!
KAM DÁL: Tlačenka z hub, hlívové matjesy a další dobroty. Po skvělé sezoně je třeba uspokojit chuťové pohárky.