Chai latte v překladu znamená zkrátka jen "čaj s mlékem", jeho příprava je ale o něco složitější. Rozhodně ale stojí za to.
Nápad přidat do mléka čaj vznikl kdysi dávno v Anglii, Britové ho ale poté během kolonizace představili i dalším kulturám a tehdy vznikl "masala chai" neboli "chai latte". Jde o směs čaje, mléka a nejrůznějších druhů koření.
Koření na výrobu tohoto nápoje si můžete zakoupit už hotové nebo si ho smíchat sami doma. Dále už potřebujete jen obyčejný černý čaj, sladidlo a mléko dle vašeho výběru. Pokud jste alergičtí na laktózu, nezoufejte, tento chutný nápoj můžete připravit i s rostlinnou alternativou klasického kravského mléka.
Na výrobu chai latte potřebujete:
- mléko (kravské mléko nebo jeho rostlinnou alternativu)
- černý čaj – hledejte ideálně assam nebo darjeeling
- koření – jde o směs skořice, zázvoru, hřebíčku a kardamonu. Dále ale můžete podle chuti přidat i muškátový oříšek, vanilku nebo anýz. Pokud si nechcete koření pro výrobu chai latte míchat sami, můžete si zakoupit již hotovou směs koření s názvem "masala".
- sladidlo – můžete použít med, agáve, obyčejný cukr nebo jakékoliv jiné sladidlo dle vašeho výběru. Nejlépe ale v tomto nápoji podle řady jeho fanoušků chutná javorový sirup.
Jak si udělat chai latte doma:
- Nejdříve na plotně zahřejte mléko dle vašeho výběru. Dejte si načas, ideální je zahřívat mléko pomalu na středním plameni.
- V momentě, kdy začne lehce probublávat, plamen vypněte a přidejte do mléka sypaný černý čaj nebo čajové sáčky.
- Čaj nechte v horkém mléce louhovat zhruba po dobu 4 až 5 minut. Dejte si pozor, abyste doporučený čas louhování nepřesáhli.
- Poté mléko s černým čajem přeceďte nebo z něj jen vyjměte čajové sáčky. Opět zapněte plotnu na střední plamen a do směsi přidejte koření nebo masala směs. V případě nutnosti koření po několika minutách přeceďte, přidejte javorový sirup nebo jiné sladidlo a můžete podávat.
Nejlépe se hodí k sychravým večerům nebo chladným ránům. Pokud si s chai latte chcete opravdu vyhrát, ještě můžete trochu mléka napěnit, pěnu lžičkou umístit na povrch nápoje a posypat ji skořicí.
Zdroj: Downshiftology
KAM DÁL: Proč mám pořád hlad? Nejčastější příčiny a jak s nimi zatočit.