Hořčice, anglicky mustard, je z latinského mustum ardens, což doslova znamená „musí pálit“. Inu, tohle je základní charakteristika, která by nás měla čekat uvnitř produktů, které jsou k dostání na pultech v obchodě či supermarketu. Bohužel zlatavě žlutá barva může být jen výsledkem dobarvování a chemické konzervace. Domácí hořčici dodá tu správnou barvu kurkuma.
Najdete mnoho druhů
Podle způsobu mletí hořčičných semen, jejich barvy a případných dalších přísad se hořčice rozlišuje na plnotučnou, kremžskou a speciální. Plnotučná hořčice je z jemně pomletých semen hořčice bílé, kremžská navíc obsahuje hrubě drcená semena hořčice černé a speciální má přídavek ovoce nebo zeleniny. Dále na pultech najdete hořčici dijonskou, která pochází z jemného mletí tmavých hořčičných semínek. Je dochucena bílým vínem a nekvašenou šťávou ovocných hroznů.
Příprava domácí hořčice je snadná a rychlá. Během chvilky tak máte hořčici bez éček, chemických barviv, dochucovadel a konzervantů. Jak tedy na to?
Doba přípravy: 5 minut + 24 hodin na odležení
Množství: asi 300 ml
Suroviny:
- 75 g hořčičných semínek
- 70 ml bílého vinného octa
- 150 ml vody
- 7 g soli
- 1 čajová lžička medu
- 1/3 čajové lžičky mleté kurkumy
A jdeme na to
Hořčičná semínka smícháme s vodou a medem, dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Poté přidáme vinný ocet, sůl a kurkumu. Kurkuma dodá hořčici lepší chuť a barvu. Vše důkladně promixujeme a máme hotovo.
Hotovou hořčici necháme alespoň 24 hodin odpočívat v lednici, aby se vytratila hořká chuť. Čím studenější dáme vodu, tím bude domácí hořčice ostřejší.